有冇紅白酒手足喺度?(3)

333 回覆
5 Like 1 Dislike
好,無腦入就得

呢支 M&S 嘅 Primitivo 應該好多人試過?
我今日第一次試,覺得好啱飲 好順滑、好平衡,就咁飲都絕對無問題

除咗 Black fruit 嗰啲味道外,重有啲皮革味、朱古力味

基本嘅black berries都有,中度acidic, smooth tanning
花香唔夠,價錢尚可
呢枝應該舊幾水
ms啲酒幾十至幾百都好正常
daily drink搵啲hidden gems比枝枝名莊更有趣
拉圖嘉莉我只飲過紅
印象唔知做嘜,甜到不得了
印象麻麻
係,唔使兩舊
之前買兩支有 8 折
而家有啲又做番第二枝半價
之前入左兩枝amarone,抵飲,雖然個味我覺得有啲over 咗
我酒齡淺未試過 Amarone,邊支抵飲
M&S好似得一枝Amarone $289, 第二枝半價就200頭一枝

其他amarone平極都300+

入門試下M&S都係好選擇
係香港買意大利酒,walk-in 邊度多款啲?感覺Watsons,M&S都唔多,網店又要1000先包送貨。
用開coravin既巴打飲開咩級數既酒?

飲開都係$300-$400貨色但一次過隊成支又有d晒,用coravin會唔會又變左殺雞用牛刀
分2日飲唔太影響
無必要用coravin
有時第2日飲仲好飲
宜家用緊vacuvin+雪櫃都擺到幾日

但我想間唔中飲一杯咁,有時又第二日冇時間/冇心情飲/想飲其他酒
有乜殺雞用牛刀
一枝coravain 可以用到4-5枝酒
你剩返一半都會直接開啦,即係你一枝酒用汽罐嘅錢只係十元八塊
網上買平好多,街鋪始終貴同地方有限好難放哂出嚟
1000蚊買幾枝放係屋企都抵嘅
都係既,不過地方淺窄,酒櫃放得10零支滿左,先唔想入太多,搵機會飲咁啲
巴打有冇試埋Pinot Noir
德國pinot (Spätburgunder) 係幾有趣
感覺係比一般嘅bur style 更加savoury, meaty
桶都明顯啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞