有冇紅白酒手足喺度?(3)

333 回覆
5 Like 1 Dislike
新世界Pinot 唔同野啦完全。不過我都鐘意飲新世界Pinot.
有啲AUS/NZ boutique pinot我覺得唔錯 好似By Farr 果啲.
唔好當佢Burgundy Pinot飲就得。

AUS/NZ 啲靚Pinot我覺得都好好飲。不過佢地取向係乾淨純粹。
同old world果啲帶啲funky, 風土味感覺對比下係無咁有性格.

公司食飯我都成日帶Felton Road, 以質素評價真係做得好好,大廠嚟講又水準穩定. 性價比高.

𠵱家如果買啲大Burgundy 廠嘅Bourgongne rogue, (Louis Jadot, Faiveley, A.F. Gros 果啲). 係200幾300有. 試下係ok.
不過差唔多價錢嘅買NZ Pinot就真係質素上起碼高2級.

真係要2揀1 我都鐘意Burgundy多啲。 始終飲酒嘅都係鐘意玩味多,有性格有驚喜嘅野。 但𠵱家Burgundy個價真係有啲離譜,啲以前係超市賣幾十蚊果啲都賣2~300一支.
有無咩推介? orange wine未飲過.
飲過幾支natural wine 唔係好岩自己。 不過我都想試多啲.

啱啱入坑咋,淨係飲過依堆
香港中上環好似有間專賣 Natural wine 嘅
不過香港好似唔太流行?
香港有冇wine bar啱咩都唔識入去咩都試下咁
佢無Gevrey Chambertin 咁大隻。 不過要揀。 係似Gevrey Chambertin, Vosne Romanee, Morey Saint Dennis 果邊啲風格.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞