南閘賽後記者訪問:我地冇Kelvin Phillips 嘅replacement

417 回覆
52 Like 8 Dislike
Walker 4人防線點中堅
Tta+tripper 左右一定放到傻
Tta 左邊內切 你驚南閘俾人屌得少
幫您pin 咗

呢張就係2014年世界盃四強德國7:1巴西,果場拿姆嘅Heatmap,靠撚住條邊嚟踢點撚樣內切法啊傻閪
尋晚法國同荷蘭兩隊都比英格蘭更似一枝球隊
追post睇哂先啦傻閪多言
拿姆嗰場係右閘,淨係出現喺左路邊線?仲要冇上前助攻?嗰場佢仲要有兩球助攻,喺你呢幅圖邊個位置俾?用吓腦都知呢幅圖make 唔make sense啦,仲唔認自己戇鳩過南閘?
呢張圖就係用佢果場係邊度掂過波組成嘅

睇左上角就係右攻左
咁咪即係右路邊線囉
識唔撚識睇圖
你仲敢話我無細心睇波
呢場圖係2014年6月16號出
即係德國第一場分組賽之後出post

當年德國由分組賽到16強都係直接用拿姆中場(唔係閘位內收,無記錯路維直接用保定/梅斯達菲踢閘)
但其實作用都唔好,係第一場大炒到葡萄牙
之後和過加納,16強對Algeria直頭係ugly win,爭啲輸

去到八強擺番拿姆右閘
中場出番基德拉先令到中場平衡番

你呢場heatmap無錯
但係因為拿姆唔係踢閘位內收
而係好似上兩場TAA咁直接踢中場啊

咁你up乜鳩拿姆踢閘位內收啊傻閪
一個右閘,成場企位最後都係中圈,完全唔使防守,淨係喺三個位置掂波
個場壓住巴西嚟踢,掂波位置梗係會前啲
但個Heatmap主要想指出拿姆四強個場掂波位置都係集中係邊路,根本無內收
而八強之前拿姆直頭係踢中場
根本成個2014世界盃都無出現過你所講「拿姆踢閘位內收」嘅場面

自己唔撚熟波係度話鳩我無細心睇波
收嗲啦死傻閪
啱 南閘啱教護級球隊 但一對強隊就現形
和加納基迪拉咪又係喺度

邊支球隊係國家隊大戶,好自然用返嗰隊波嘅踢法,因為球員易適應,希歷基斯教拜仁咪用希歷基斯踢法,哥迪奧拿教拜仁咪用哥狗踢法囉,當年贏完世盃啲人都話德國加埋哥迪奧拿傳控踢法好勁,係之後用人不當先柒

你講嗰啲「打開身體、迎波控波」理論上係啱,但實際上𠵱家英格蘭一半主力都係踢開呢種體系足球,退後一步,歐洲主流球壇都係打呢種嘅時候,就算唔係自己球隊踢開,你都要研究對面點踢,好似場上有時我哋講嘅「淫亂走位」,左翼出現喺右邊,右閘出現喺左邊,呢啲都唔係罕見,出現喺另一邊突然間會唔識迎波控波?日日都練開類似嘅嘢點會適應唔到,甚至唔識打?實際證明唔太需要擔心理論上嘅問題,你就一直用「理論」反駁「實際」,所以我咪話你虛囉

再退後一步,南閘做咗英撚領隊咁多年,遠嘅唔講,淨係呢一兩年主力大致上都係呢班人,咁都練唔到?佢自己都間中入場睇辦,又有成個團隊,唔識點樣用呢套打法?你睇隔離德國,進攻嗰陣,卻奧斯墮後,中間andrich掃波,雙閘推上,兩翼內收,3151好整齊,拿高斯文都係做咗一年多啲,一樣打到雙閘齊飛,咪就係因為呢套係主流其中一套踢法,球員易適應囉

你自己開返丹麥嗰場全場reply睇吓,進攻防守企位亂到乜咁,我唔知南閘係咪落order人盯人,但睇pressure又唔似,英撚𠵱家最大問題唔係「有冇一個人做到乜乜乜」,而係冇form,英撚人腳稱得上係強隊,面對主守情況一定多,要破密集咪增加進攻人手,主力踢開內切體系咪用內切囉,你話戇鳩過南閘係後防排位,我咪解釋後防排位係根據戰術而定,你唔鍾意個別位置咪轉,我嘅重點係隊形同戰術

唔認同負評冇所謂,唔睇開戰術都唔緊要,各有喜好,但你一嚟就衝出嚟話點樣戇鳩過南閘,咪睇吓你有咩高見,戰術上又話呢啲唔得嗰啲唔得,問你用哂你心水排陣點打,又答唔到,咁你話你戇鳩定我戇鳩?
追曬 覺得自己浪費咗人生5分鐘去睇一大堆廢話。
啱嘅,如果唔係點會叫傻閪
自己講自己笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞