南閘賽後記者訪問:我地冇Kelvin Phillips 嘅replacement

417 回覆
52 Like 8 Dislike

英撚個陣係鳩
不過我都覺英撚球員都冇大家想像中咁勁
可以場場壓住人打,高一班波咁款
唔止英撚啲英超撚
其他隊啲英超撚都唔算話特別超班
咩KDB 杜古嗰堆
好期待南閘教到全部人唔識踢波
咁公道講以前英超盛世都係一樣碌柒
打防中刷唔到進攻數據點爭金球
今年唔爭之後包皮去到皇馬更加冇得爭
不過今年英撚行唔遠嘅話佢想爭都冇得爭
有薯咪可以幫手拉下左邊
科又可以入到左邊halfspace
兩個喺曼城又夾開
走去推查比亞上去拉左邊係0攻擊力牽制力
自66年以來最強人腳
超其他隊5班
唔係南閘, 一早贏左
永遠都係唔出嗰個最勁
原來真係有人可以on9過修狗
你講你?
獲加打四後衛右中堅都講得出仲唔係on9?
佢係鏝都打過中堅喎
佢係曼城踢三後衛中堅
同四後衛中堅兩回事喎

同埋英撚依家一對中堅夾得好地地
點會咁樣拆啊大佬
四後衛中堅都踢過啦,何況build up上去係325

重點係在於用咩戰術體系,你揀得阿鏝利嘅人,最好就用返佢哋套打法,阿諾就係踢內切最好嗰個嚟,如果中間用明奈+rice,比靈含攻中,即係Rice推前上左8,但阿諾+明奈防守會唔會唔夠力?

如果中間用Rice+比靈含,攻中咪用火腿囉,即係比靈含推上去左8;脆皮啲K角位傳中係幾好,所以用佢疊瓦我覺得可行,唔想用佢咪用返獲加打右閘,中堅不變

最重要係有套form先,噚日成場一啲隊形都冇,好似自由發揮咁,出咩人都死啦,冇form咪戇鳩鳩好似你咁囉
四後衛中堅都踢過啦

上季踢過幾多場啊?比唔比到數據出嚟?
唔好係度9up
阿鏝利嘅人,最好就用返佢哋套打法

拎球會同國家隊比?
球會日日練波,國家隊練得兩三個星期
邊可能用番球會嘅踢法呢?

阿諾就係踢內切最好嗰個嚟

吓?TAA就算係利記踢內切都係靠右邊,你就擺去踢左邊
打機都要睇Preferred Foot啦

你講中場個度我覺得無乜問題
但你講個修後防就真係on9過修狗囉
簡單啲,直接Drop TAA,拉Bellingham落嚟,前面出Palmer咪得囉
佢本身個定位都可以打中堅,唔明你咁執著住呢個位做乜,況且都話進攻陣式可能呈325,咪又係你所講嘅三中堅

你揀嘅主力都係嗰三個球員嘅人,鍠進攻都係呈235,即係計埋比靈含,半隊都適應呢套打法,點樣用唔返呢套?仲要火腿都係鏝出身

你內切完係LCM,一定要左腳先可以踢左中場?哥狗都搵過簡些路打左閘,鬼叫你冇左閘用咩,你同南閘一樣戇鳩咪冇form囉,逐part分開睇,揀啱人就踢得好?
屌你老味你好似講緊打機咁
啲位塞落去就得

你成日講乜325,利曼阿皇就算係踢你所謂嘅325,實行走位上都係4種打法,咁去到英撚又點踢呢
唔係你大嗌「我要踢325 」啲球員就知要點做架嘛
球會嘅戰術細緻程度,根本就唔係國家隊可以比擬
你拎嚟比根本就無意思,根本做唔到

叫TAA內切完係LCM就最on9
你係一個大賽入面,叫一個球員去踢一個可能佢呢一世都未撚踢過嘅位(左閘內切)
會唔會太勉強呢?
哥狗都搵過簡些路打左閘嘅背後,可能係經過好多課訓練嘅指導,同埋同隊波夾,先做到
依家Euro頂盡都係得番三個星期,英撚四日後就踢下一場
你真心覺得咁樣係可行咪就係你on9囉
你講嘅嘢就真係好似打機咁,逐個位揀個最「啱」嘅人就等於打得好

你首先有套form,之後再諗揀咩人,唔係揀咗咩人先諗套form,好似你講,「drop咗阿諾出火腿就得」,咁你進攻呈咩陣式,繼續4後衛?咁你咪同南閘一齊玩u型足球鬥戇鳩囉

咩「實際上四種打法」,證明你平時根本冇留意戰術,現今強隊都係打體系足球,主流一係高普1.0嘅雙閘齊飛(前鋒墮後、雙翼內切,兩閘推上),一係哥狗體系嘅閘位內切,目的都係推多個人上去,加多個人進攻先有機會破到密集,既然唔同主力嘅球隊戰術本質都係一樣,點樣適應唔到?

退後一步,就係因為國家隊夾得少,更應該用返球員打開嗰套戰術,全盛西班牙同德國一樣都係用返巴塞同拜仁嗰套,𠵱家既然有半隊主力都識踢呢套,點解唔用?仲話冇得攞嚟比

你話叫一個冇踢過內切閘嘅傳統閘,突然要佢內切就可能做唔到,佢本身都踢開內切點樣做唔到,左邊定右邊分別唔大,最重要係識唔識內切、幾時內切,喺呢套體系train開,難度有幾大?

聽你講嘢,似平時吹水多過認真睇波,稍為留心都唔會講出你嗰番咁虛嘅論點,或者我問返你吖,用哂你嘅心水排陣,咁你諗住點打
講真神軒下半季喺荷蘭有得踢
你搵得禾頓又唔敢出佢
不換繼續用神軒好過啦
全盛西班牙同德國一樣都係用返巴塞同拜仁嗰套

鳩up完未啊
2014德國拎世界盃冠軍
拜仁領隊係哥狗啊
果年德國撚係踢哥狗足球咩
反而德國之後追求傳控咪踢到碌柒咁

你有冇認真睇波啊

佢本身都踢開內切點樣做唔到,左邊定右邊分別唔大

屌你呢啲所謂戰術撚,分分鐘波都唔撚識踢
咁都講得出
係左邊點樣迎波控波,點樣打開個身傳波
呢啲細節都會好影響球員
就算你講到TAA會知幾時內切個啲戰術上嘅嘢,但根本彌補唔到左右逆足嘅缺陷
因為佢成世都無踢過左面
就算做到,但都唔係歐國杯呢幾個星期就練到囉
希望空難聯快D炒ten Hag請佢
鳩up完未啊
2014德國拎世界盃冠軍
拜仁領隊係哥狗啊
果年德國撚係踢哥狗足球咩
反而德國之後追求傳控咪踢到碌柒咁

你有冇認真睇波啊

國家隊夾得少,咪用返大部份主力踢開嗰套,大部份都係睇開體系足球,用返體系足球戰術有咩問題?你究竟明唔明上面咩意思㗎?佢哋之後踢得差關呢個概念咩事?佢哋之後碌柒係唔用中鋒同防中嘅問題,關傳控撚事咩

自己用街場嗰套概念去睇世界級球員,問你有咩高見繼續鳩噏講埋一堆虛到仆街嘅嘢,內切踢左中場要用左腳?反覆訓練,咁短時間練唔到

估唔到有人戇鳩過南閘,而嗰個就係你,最好笑就係平時都冇細心睇波,就衝出嚟話人戇鳩,認真同你分析就一句都接唔到就淨係識講「乜乜撚」,隔住個mon feel到你小學雞
咁你講乜鳩「全盛西班牙同德國一樣都係用返巴塞同拜仁嗰套」?
我咪用事實同你講全盛德國唔係用番當年拜仁個套囉
你柒咗就收嗲啦

你仲問得出「內切踢左中場要用左腳?」
內收永遠都要收係中間架?
唔使去番邊路防右翼?
落鏟用右腳去先同用左腳去先都唔同啦
未計戰術,太多技術細節嘢要去適應

你講個啲「反覆訓練就短時間就會練到」先係虛到仆街嘅嘢
完全無視個球會成世都無踢過左邊
然後就覺得一個球員反覆訓練就可以四日後踢到一個佢成世未踢過嘅位
咪就係你on9個原因囉
咁你講乜鳩「全盛西班牙同德國一樣都係用返巴塞同拜仁嗰套」?
我咪用事實同你講全盛德國唔係用番當年拜仁個套囉
你柒咗就收嗲啦

你唔單止柒,個腦仲有啲問題,國家隊夾得少,咪用返主力喺球會踢開嗰套踢法囉,嗰陣哥狗教拜仁,拜仁係德國隊主力,德國隊嗰陣點樣唔係用拜仁嗰套呀,拿姆咪內切嗰個囉傻閪[,一對中堅拉開,龍門客串清道夫,咁係咪紐亞嗰陣嘅角色?

你真係好好笑,不嬲都有針對性戰術呢樣㗎,搵錯腳閘去mark對面內切翼鋒你未見過?

都係嗰句,閣下咁識踢波,有咁豐富落場經驗,揀哂你啱心水嘅人,你會點踢
咁既人我fm鳩擺都456
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞