試當真(暫名)| 認真試下.試下認真 | (89) | 《全員回水中》大獲好評 | 《公開試當真》7月4日公映 |

1001 回覆
31 Like 66 Dislike
仲傾緊
豪哥勁撚棘
終於有專業人士
有都唔奇yt 留言一面倒支持豪哥
cls 4個鐘
lag一lag再開過
Part 2
再傾咗成五個幾鐘 癲到
半晚六百幾comment
估唔到咁高討論度
Nero根本都唔夠料做俾分嗰個
我同意DSE 要取消口試
要同d 人搶野講,一樣既野遲左講=執人口水尾
最後夾硬要人達成共識真係好on9
其實用苦行僧做例子可以解釋豪哥ge諗法ge
至於滿足感同快樂可唔可以掛勾呢個仲有討論空間
其實條題目冇寫明要達成共識係唔使達成共識嘅
要達成共識嗰啲就係要展示到漸漸趨向共識個過程
無端端最後夾硬鬼轉嗰啲根本就做得唔靚邊會係高分示範
要執人口水尾係你思路狹窄
同埋口試本身唔係所有題型都要達成共識
同意口試王下下要人達成共識係戇撚柒鳩

反而豪哥用咗五個鐘都冇辦法用口語好清晰咁表達到自己嘅想法
並且舉到一個啱嘅例去支持自己嘅論點
取消口試可能都真係好事
nero唔應該俾人屌到咁

考口試就係要人言之有物
豪哥想講嘅野係冇問題 但係佢kick到自己都搞唔清楚,講出嚟又說服唔到人
nero俾低分佢真係冇問題喎
我講緊既係,你諗個樣野同第一個發言既一樣
比佢講左先,人地就有"帶動討論"個印象
之後既討論就算你有其他point引申落去,
你都係比佢lead住,除非佢後勁不繼on99
或者你有個point震驚全場
如果唔係你個分都係低過佢

係要似城市論壇咁,搶住黎講先有優勢
如果遇著d好積極既考生,要疊聲先搶到位入
真,離撚晒罩你講到天花龍鳳都冇分啦
其實都係人嘅問題
Nero俾Ernest負分添
但冇人出嚟平反
公道講句,有講野應該座底要有1分
綜藝嚟
都唔知屌咩,就算假設豪哥真係有point佢講到冇人明說服唔到其他人已經值得低分啦
不過又咁講yy lam評都勁多人唔同意啦
成個口試王都係好personal
豪哥發表己見
陳柏宇用自己道理說服人
Nero用自己標準評分
認真就輸了 邊有分對錯
我個人睇完當娛樂片就算了 不必深究
不過觀眾總係鐘意搵啲位來鑽研
真,喺小組討論+口試呢個情境下,豪哥講到1999,解釋唔到俾其他人聽佢咩意思
咁拎低分只能夠講係絕對
我自已諗咗好耐都係覺得關個人歷練事
有體會過高低潮人生無常
就會知快樂唔係必然 同時有幾重要
講道理/思考辯駁係一種好主觀嘅興趣
唔係目標 追求嘅可能係認同感
純個人感想
「No我唔認同啊
「點解唔可以係目標
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞