IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我會揀限價gtc
某d債流通量低, ask bid spread好大
去找換店
睇左faq搵唔到答案
我用匯豐eDDA 入1萬ok
但25000就唔得
同埋點樣係唔入錢都可以睇到eDDA個status?
check匯豐設定eDDA 上限
google同app都搵唔到
想問下app版換錢係咪都係fx trading? 所以換完都要等1日先買美股?
us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury

新手無跟到一兌完美金就買左US-T會發生咩事
IB收你一日息
想問下用eDDA提款到港元户口使唔使手動將USD轉做HKD先?定係佢可以好似買美股咁自動兌換?
提款唔會自動兌換
乜提款有eDDA咩?一係FPS,一係電滙。
無fps
落個新order
好似唔得
乜呀,你取消佢落張新嘅點樣唔得呀
我見到MTD Interest有幾廿蚊HKD, 應該就係呢一日息?

另外我見到Margin Requirement下面Current Initial Margin同Current Maintenance Margin都有幾千蚊HKD係到, 但係我純粹做左兩個動作1. HKD to USD (FXCONV) 2. 買左US-T Bill, 請問點樣可以令到無margin係個profile到
啲嘢完哂交易咪自己做平倉
我好似你咁做就得
未買過國債,想請教一下

1. Face Value係咪即係面值,1k即係1k USD?

2. Display Size就係股數咁計?

3. GOVT Bills Oct24'24 即係美國政府債券,2024年10月到期?

4. 我如果出價98.68買,除左出既價錢,仲要另外比返賣家既利息(由1月1日到今日),之後到10月就收返哂收益率(5.3%)既息?

1. 係
2. 唔使理
以我理解
除非你每次買賣過千張 太大枝嘢驚嚇親人先可能有用
3. 24/10/2024 對期
4. 你依個短債 (bill) 係唔撚使理利息
你一張98.68%返嚟,佢十月廿四俾返100% 錢你 就係咁簡單

要計理息嘅係中長期國債 (兩年期起),你搵吓啲"note" 就見到

希望幫到你
3. 到期*
7月30到期t bill係唔係7月30日就收到錢?
咁係唔係我7月29日就可以買定下一批,佢t+1 即係7月30收到錢就可以settle 唔洗用Margin?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞