IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
咁快又到IB用家討論區 (12)

未開戶朋友留意
1) 開戶放10000港元已經開到戶
2) 搵朋友Referral你開戶, 入$100, IB會回$1等值IBKR, 最高回$7800
(放夠HKD78000, 你朋友先會有US$200益佢, 你放唔夠, 你都會照收到1%回贈)
詳細睇下面, 唔識英文果啲自己查下字典
https://ndcdyn.interactivebrokers.com/Universal/servlet/Registration_v2.formSampleView?formdb=4051
3) 唔好再聽人亂講, IB係無收月費
4) 要花巧嘢換公仔, IB絕對比唔到, 因為IB只係比到投資視野
5) 留言時留意會否自爆, 留Referral Link果啲更加要留意
6) 唔好經任何古怪方法開IB, 一係去IB官網開, 一係經Referral開, 其他方法開會貴佣同埋無1%回贈!
7)
us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury
us treasury 係t+1 fx係t+2 兌完美金過一日先好買treasury
Lm
有冇人試過咩事佢話無連結但我頭先入金入10000又得,出就唔得

無用,我上個post 加左7) 咪都係一堆人問
今日成日都收唔到短訊驗證碼….點算
最多將啲答案變左#1
冇分別
想請教如果short 隻股票 係咪直接sell, 跟住IB 會自動計息幫你借股票賣? 跟住買番就自動平倉? 我孖展戶口來的 謝謝
Ib自動換錢又幾抵喎,岩哂我每次入得少少錢
仲唔駛等
yes,首先果隻股票可以比你short

另外一個方法係買期權
善用新功能,有巴打計過$6000美金以下自動換平啲,越少錢就越平(因為fx佣金硬食咗$2美金)
呢d先係做生意之道
港豬生意佬剩係識搵位呢樣果樣加錢,一比就好核突
早排先自己官網開完係咪無優惠了
開左就冇啦
想請問 點解越升 可以margin 既錢越少
我孖個d 股都有profit

之前都可以用profit 加落去
係咪關d account setting 事?
有profit的話, net liquidation value升幅會高過(或等於)initial/maint margin升幅, 可以做更多margin.
例如我一路都leverage 到3倍
最近d 股升 leverage 低返
但都冇得用profit 加孖

total market value 咁啱係齊頭數
所以我諗會唔會關佢個"財務畫像" 事
單日跌市 輸錢個陣
反而buying power 由0 變多返少少

一路都好好奇佢點計
想請教 貨幣自動兌換服務
例如我港幣100000想買美股/美債
係咪可以直接落單
之後系統會幫我轉做美金然後落單
唔洗自己唱錢等T+2先trade? Thanks
現金戶口可以
不過你十萬港元用引兌換唱會平啲

睇你有幾需要即日買
Ib 出美金係咪一定要比人叫電匯費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞