IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔到價點交易
一係等到價
一係就範跟右上紅色個最平賣價
當然你個回報都會少左
暫時得你咁
買左咩高風險產品
姐係用市價都唔得,要自己set limit price?
都係普通short put, short LETF咁,仲有少少short期貨

搞乜撚…
我大概明白佢點計啦
佢係用stock index下跌30%做worst-case scenario,然後發現依個情況下我個戶口NLV會變負數,然後根據依個金額再計exposure fee
只要保持到跌30%都唔會變負數,就唔會有exposure fee
大概係咁,唔肯定100%啱
佢個stress tset假設TQQQ跌到得返$8.12
ching 咁都反推到
一個orer分1000次買都係同一價錢
我都突然買唔到
可摸耳
有香港Ib
再開埋英國ib?
岩 網頁其他報告有exposure fee report 睇
個壓力測試係成個市場-30% 去到+20%
如果short put 股票期權 仲計埋beta 大過1個壓力測試就係-30% * beta
計完個nlv 唔可以係負
佢唔會考慮張期權可能得返一日到期 如果張期權好短時間到期 期權金好少 而個projected loss 又大 平倉就可以拉返高個projected nlv
咁稅務計邊一邊?
我試過IB 射美金去 firstrade, 每月第一次唔駛錢
如果調轉firstrade 射返去IB ,係唔係要俾25usd
但係咪10usd係正常?因為preview 寫5-7usd
你睇番個交易點寫
我琴日買,收咗我$5
感謝
知道fx係t+2, treasury係t+1,
其實IB個介面點先睇到d cash真係available?
因為我見一兌完美金佢顯示資金已經結算, 冇暫扣又或者其他野
咁其實我都唔知係唔係用到
無。
你要自己計24小時

理論上啲錢係真係用得, 佢係比你買嘢
不過因為T+2,你買嘅嘢(例如債券)T+1 就有一日時間差,所以先導致唔夠錢買
我又係用市價買唔到, 明明琴日下午2點換錢, 已經過左24小時
而家用市價都仲係掛緊單
IB 賣bond係咪都係charge 10usd?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞