IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
含貸款咪即係你問IB借咗錢
想問點解我total value有大約500k,但我可提取現金(含保證金)會得450k?
啱啱開戶得現金未交易過,請問國債係咪只要揀心水到期長短同息率
每隻基本上都無分別?流動性同風險性都差唔多?
想買啲短債,本金大約60萬usd,而家收4.73息,係咪放去債有5厘up會化算啲?
啱啱賣完嘢/唱currency ?
睇你想收幾耐嘅息,幾時到期,國債基本上一樣,而家短債一定吸引過長債

開戶入左一萬蚊比佢
想問下有咩不一致
明明都係同一個銀行ac過數
填錯戶口號碼?
我懷疑佢個系統將我ac頭3個字嘅hsbc分行代碼都計埋入去
變左頭3個數字重覆左
Eg.037x xxx xxx
037037x xxx xxx
所以話我不一致
咁係你填錯喎師兄…
佢係咁
我都中過伏
都冇,戶口淨係買etf, 呢排都冇入錢
net liquidation value先啱,呢到大約500k, 可提取現金含保證金就450k, 不含保證金就0 ,唔係好識
唔知你實際持有啲乜,好難比到意見
你有貨咪攞唔足 想攞足就賣哂d etf
你total value 500k 減左maintain 你只可以借450k拎出嚟
如果唔借就0因為你冇你想拎嘅幣
想拎晒500k就平晒倉 換返你所要嘅幣settle左就可以拎晒。。。。。好似係
Ching,請問一下,未買過美債,係咪同你美股一樣,等佢開市先有得買?
我出yen 去citibank 填錯左自己個戶口號碼
D錢會唔會自動refund番 ib果邊
美東時間夜晚九點至翌日夜晚七點,每日22小時、一至五
明了 唔該哂!
多謝回覆
都係諗住roll啲短期5厘短債,我諗左扣右扣都應該會高過4.73
就係怕每隻本質有分別,即係揀咗心水期同息,就可以求其篤?
有閒錢唔用我就老虎到買貨幣基金同美債囉 rate 都唔錯,
兩樣IB都一樣有, 但鮑鮑成日亂講野搞到又上又落, 最好就睇睇先
條數係點計?
直接買匯價貴0.03%
用外匯換錢每次要比$2 佣金

個匯價相比$2佣 ,大約係$6667 美金以下都係直買平啲
3個月短債仲做到5.35%
除咗$5佣無咩要扣
唔該曬師兄,謝謝解答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞