IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
報表
你未轉階梯式收費
無用推薦碼開,就咁喺個app開有無1%回贈 ,我可以喺邊個位睇到回贈,感謝解答
一開始無入就無
請教下 要點轉的
之前唱左啲美金,上個禮拜成功過返去香港HSBC。美國HSBC中轉收咗USD10,乎合預期
網頁版入設定
請問岩開戶做trade 點先可以put margin ac要等幾耐先用得
已經將hkd 轉做usd
你當ib係銀行?定你想洗黑錢
唔知喇
香港依家好多野都講唔埋
想請教各位ching
本身細佬用外 xx牛牛 (老實說我不太喜歡用,風險太大)
而家放曬所有美股
太約得幾皮鎂 唔夠 10皮鎂
想開個 ib 放曬入去
做活期....
上ib 個官網 check 過
得3.x %...好過無.. 起碼安全

問題1. 請問係唔係好似 xx牛牛 果個 現金寶咁 日日有息收? (我信唔過x牛)
問題2. 黎個做法係咪 已經最穩陣? (用ib 做活期)
問題3. 如果係ib 將 部份鎂 轉翻入 銀行綜合戶口 係唔係要等好多日?

請問各位ching 點睇?
感謝各位ching教導
搵朋友拎邀請Link開ib

錢要快就先轉港幣去銀行
後轉入ib再轉鎂

因為唔知牛牛出美金有無手續費
你用間銀行收同出收唔收手續費
1. 每日計息一個月派一次

2. 有咩咁穩陣? 活期係無嘢買先擺當後備,有更多息更穩陣嘅債券唔買,擺來做乜?

3.大約1-2日
謝謝
但我的意思其實係 假設 如果ib 入面已經有美金 日後想出金 係咪 T+2?

另外如果買英股 係咪一定要申請英國ib先買到?
申請香港ib 買唔到?
感謝ching教導
師兄可唔可以分享更多買債券的心得
感謝
諗清楚自己想買乜——-> 買

就係咁…
你要嘅係交易某個地區股票嘅permission
香港公司可以幫你委託佢哋嘅代表買賣
我Account得美元+港元現金
點解都再留一部分做維持保證金嘅?
細佬買左美債

係表報表見到佢係啲息扣左我30%稅

正路黎講,只要去填張W8ben

就唔會再扣

想問下IB 有冇得係app 搞掂張w8ben?
我有類似concern 而家好多放離岸算
其實IB幾好 但係離岸好似又要外國地址
你買嘅係直接買債券定含有債券嘅ETF?

w8ben 一開始你報香港地址就會填左
直接搵ISIN 黎買,25年到期

有見到佢話會扣起30%

下年1/2月先會退部分去個戶口

姐係IB 有w8ben 都會照扣起?
isin? 你買乜嘢債?
國債果啲唔會扣30%
放幾皮美金做活期已fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞