IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
想知入錢可唔可以直入鎂/澳紙?
啱啱試買人生第一隻bills
限價已經set到高過ask price
請問點解都係成交唔到
keep住綠圈0成交
直接market price試試?
即刻成交咗,唔該曬你
請問係咪即係我最終收益係紅字賣價%?
我買咗us-t bills 20241022 912797lu9
係咪我喺10月22收到嘅利息係 本金*5.232%/365*100日左右(持有日數)?
T bill 唔係講利息, 佢本身賣俾你嘅已經俾咗折頭你

假設你係喺98.6 個位買,啫係而家個面值係得98.6%
換言之你每一張1000USD嘅債係用咗986USD買

到你10月22號就會每一張收返 1000USD (啫係賺咗14 USD)
你買咗100張就係賺 1400 USD

大約100日就賺咗1.4%,所以計返一年365日大約係5.23%依個數

希望幫到你
唔好意思,我豬咁蠢想問多啲
咁當同樣買入價98.6,一張bills到期日假設當下個月8月,另一張3個月後到期,同樣(100-98.6)回報,點解兩者回報%會差唔多,而唔係8月到期果張快啲賺到1.4蚊而回報率高啲?
如果bill 98.6,8月到期
咁佢YTM 有17%
一定被人搶,多人搶佢個價值咪升
佢好快就會去到大約99.55 依啲,一個月0.45%回報,個YTM就去返5.3%水平

個face value唔係張bill出世就定,係會根據市場嘅需求而浮到
不過愈近到期日 就會愈接近返100
浮動*
啱啱bond scanner睇,1,2個月內到期嘅全部99蚊up,開始明白你嘅意思
多謝曬,方便過打hotline
我都新手 跟各位大佬學
想請教咁多位師兄,IB想買債,但佢話提供的財務訊息不符合交易需求,但我債券經驗交易都set咗五年或以上都係唔得,究竟點先可以買到,感謝
點都好,唔該曬你
啱啱allin埋人生第二張美債,戶口得返兩皮港紙,好C服,懶人資金泊岸增值
資產/現金唔夠

唔好食誠實豆沙包
唔該師兄,想問下要有幾多先可以買債,上網search唔到相關資料
我自己就填50萬美資產
唔該晒師兄
可以,要去office 認證先
其實換外幣,佢嘅開市收市時間係幾點?
24 hrs

min- fri
我買賣美債 佢話個order presubmitted
market price又試過,限價單又試過
點樣先可以喺常規交易時間外買賣?
劉明學嘢
買得太少?

美債每日有22小時交易時間

我以為100張應該都夠?
正常夠,set番市價囉

但係你都未去到綠燈啵

張order都未送出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞