IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
好多人覺得4.83% 好過哂港元大部分穩陣收息嘅選擇,好吸引…..其實係要拋棄呢種港股思維,美股做到5-6% 係好等閒
轉左好處同壞處係?
我而加係用牛trade,平均每trade 6 to 8k usd,trade得多,邊個好?
ib暫時都係買債用
睇下擺幾耐 擺得短 錢少 滙率問題 加埋手續費
計下數可能真係活期好過買債

重點係要有活期息最少有十一萬美金資產
買十萬短債都5.3%, 都係五蚊佣,點計長擺活期都係無著數
直接買bil 5。2%
30000u揸一日都收返個trading cost有多
洗黑錢?
債扣唔扣withholding tax其實好複雜, 你要講清楚買左邊隻.

呢一隻
美國國債嚟,唔會扣withholding tax
Recurring investment 用高過market rate買 搵笨7
人手set reminder 睇岩價買仲好
正常應該冇withholding tax. 自己google下w8ben 應該點填同自己有冇填錯
想問一下
假設我買咗一張十月到期嘅國債
買嗰陣俾咗$5USD 佣金
到期嗰陣係咪都會俾多$5?
開戶嗰陣冇用到referral code 有冇得補返🥲🥲
做咩要俾多$5 ? 比貼士?
到期唔需要佣金
多謝各位
我都無用到
睇咗喱個post先識揾referral,多謝喱度嘅師兄師姐
想請教下
點解我申請咗帳戶 落單個時叫我選擇帳戶 不過又冇button比我選擇 唔比我落單
(USD 同HKD都有)
頭先諗住提款
之後去到確認之前我想改一改個銀碼

點知再撳多次入去, 佢就話已經當第2次提款?

可以點搞。。。

同埋係應該睇邊一個先係真正可以拎既錢?

可提取現金 (含保證金貸款)
HKD

可提取現金(不含保證金貸款)
HKD
同埋頭先最後拎咗含保證金貨款個個數

佢寫 21150 , 我拎21100
發現申請完之後,港幣餘額會變咗負數
係唔係要即用美元填番個負數值?

其實係點解?
我都無用
我落limited price order見佢成交左幾次先fill哂我order ,係咪會charge幾次?
ching 想問下入金打漏左client code,會唔會收唔到入金
我入左幾個鐘,仲未見到
你去成交咪睇番個費用、有收多你咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞