IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
用香港ib唔會比澳洲稅局追稅?
畀多少少有好嘅ux, 反正你都係trade得一兩嘢
回家好過
買債冇辦法
牛牛好似吸血鬼

1. 交易費
交易費用包含佣金和平台費,計算公式如下:

佣金:
1)主權債(包含美國國債):交易面值 × 0.08%
2)企業債、城投債、金融債等:交易面值 × 0.16%
3)困境債(見債券詳情頁買入提示):交易面值 × 0.36%

平台使用费:
交易面值 × 0.04%(最低USD2, 最高USD15)

您可以在債券詳情頁>交易規則>交易費用,查看具體每隻債券的費率。

2. 託管費
託管費將在買入債券後按持倉市值收取,賣出後則停止收取。託管費每日凍結,累計至次月月初一次性扣除。計算公式如下:

託管費:每日市值 × 0.08% ÷ 365
開戶用FPS轉10000HKD唔記得係給受款人信息打番自己Account id
點算 係咪要打去cs叫佢退番錢比我先?
Email同佢講返就無事 我當初都係咁 最後成功過數開戶
算係咁啦 it狗都要食飯
新手想問下ib點解冇道指睇
搞咩,market order都買唔倒CUSIP: 912834TE8隻t bill有無人知道點解
min quantity對唔到盤, 講左N次。
到底IB 點樣先可以睇到總共入咗幾多錢
唔該巴打即係銀碼太細要同其他人夾好湊夠數畀賣方?
報表咪有囉
手機show業績個page下面可以揀報表/statement,揀activity statement set custom date range至最早,generate個report
電腦版就喺portforlio/statement一樣generate activity statement就可以
睇住個MIN數買。200果啲咪即係200,000usd 先對到盤,
咁應該要開tws...website 個bond scanner無得睇
bond scanner 有得filter min quan
唔好意思搵咗好耐都未搵到
website搵唔倒邊度show min quantity,開埋tes都搵唔倒有邊個column show
唔得閒教你, 睇圖搵min = 1買,你都係買一月mature之麻

唔明咩問題,排左好耐都買唔到國債
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
min q 對唔到盤。
應該點做?
可能佢買30張50張呢….
想買70000 usd
搵第二條min<=70
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞