IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有無人試過用孖展套現
lets say我有10萬貨
佢比我withdraw用margin套現現金
當做p loan有無咩downside
啱啱開左新戶口,Citi 轉數快QR code 入左錢
見Citi話已經過左數,App 仲係Pending緊
Click入去寫"銀行轉帳存款通知已收到,我們正在等待接收您的資金"
唔知係咪下午唔小心click 左多左幾次定咩,搞到有3個存款通知,但都係咁既status
完全唔知邊個先係入左錯
想知佢大概幾時收到係正常,未收到要搵客服?
利息好貴lor

成七厘息
24小時內
如果佢過咗office hour係咪要星期一先得?
當然我唔係講而家 i mean低息環境的話
我住uk但又唔想賣股 想直接將d股票當collateral按d錢出黎用
銀行借平好多嘅

而家香港做二按仲批到三厘幾
但係英國個問題係好少銀行肯比你按股票
同埋如果賣股票要交CGT, 咁相對上我比利息借錢會平好多
樓按呢
無樓
Search:buy borrow die
不過我借jpy多
紀律部隊宿舍呢
而家jpy平當然係 但借日元變相要投資日元資產
同埋如果日元反彈咪仆街
有冇巴打用過佢既api
個每年update 帳戶最尾send email 認證號碼果到
禁咗好多次都收唔到有無人都係咁
無端端買唔到VT
話咩美股冇做KID
CS話可以買歐洲股代替
有咩ETF似
# Import the library
from ib_insync import *
import pandas as pd
import numpy as np
import datetime

# Connect to the TWS
ib = IB()
ib.connect("127.0.0.1", 7496, clientId=1)

# Define the contract to trade
contract = Stock('QQQ', 'SMART', 'USD')

# Define the trading strategy
def trade_strategy(ib, contract, data):
total world etf 係麻煩啲,啲稅務嘢

你一係買單一歐洲市場例如speu
可能回左
原來app 入面個tax lot可以見到買入history

portfolio>股>最底個tab 拉上黎>會見到close position/exit strategy/tax lot
以上係android
KID咩黎
無買美股一段時間

歐洲平啲稅 睇下啱唔啱
https://www.justetf.com/en/search.html?assetClass=class-equity&search=ETFS&index=FTSE%2BAll-World
爬文見到六月有師兄話ib出錢(過百萬HKD)去銀行有機會俾銀行凍結戶口,其實係唔係真?嚟緊我都諗住出錢想確認下
求referral link

Tg bananabean377

唔該晒🙏🏻🙏🏻
唔該晒巴打絲打們,已有link了🙏🏻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞