IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
依家會
老咗我諗唔會
依家就算萬萬萬一真係無咗舊錢都叫可以搵得返

比起ib執我更加擔心會access唔到
認真答你:
要分散風險就銀行又放D,證券行又放D,
我自己係老虎同牛牛都有打散黎放,
但如果得個二三十萬就分唔分都無所謂啦
永隆囉,開埋支票戶口寫美金支票過去。如果唔介意俾手續費就直接CHATS過去(睇#1)。
CHATS收唔收手續費睇隔離post #2先啱。

定期存款邊間好? (45)唔該睇完頭post 同條款先好問
https://lih.kg/3730975
如果我係cash ac 係咪一定要轉咗美金先可以買
轉咗先
可轉可唔轉

$6667美以上轉左先平啲
有個勁on9嘅問題,當我set 74張嘅時侯ib會自動喺一分鐘左右後cancel我order,但係73又冇事
起初我以為係咪ib想我有d cash buffer之類,然後我手動再買1張又ok
結果畀ib食多咗我5 usd
有冇人可以解答我究竟發生咩事
利申:個account冇買任何derivatives
唔夠錢比息
唔明,t bill嚟就算真係有coupon,我點可能一次買74張唔得,73+1就得
以前美股post個奈巴
好耐冇見(大師兄出事轉生左)
你想知我捉住你隻手仔教你都得

正常都明

但我就會係app 搵’us’>就會出到us-t Bond
揀us-t之後揀自己想要嘅maturity day就落單
如果發現好耐都成唔到就直接轉另外隻差唔到期嘅買
想問點樣內部轉錢,例如我阿哥係ib有戶口,可以點樣互相過數
咁你入住5萬試玩先囉
唔同名得嘅咩
有冇邊度睇到美債一直以來收左幾多息?
今朝用港紙唱左d美金買巴郡,岩岩落完order 買完點知個系統強制唱左我d yen 做美金。我好肯定我唱足夠美金買巴郡股票。

點解我戶口夠曬美金都會強制唱我倉d yen? 個倉d yen 價值幾百蚊美金only

想避免呢個情況係咪以後要唱左美金等兩日(T+2) 先好買股票? 之前即日唱歐羅買歐洲股都無呢個問題。
如果已經有少少USD 我再入HKD 總共買嘅金額係超越剩餘USD 佢會唔會自動用HKD?
一買一賣唔係2usd咩 我見我買乜都1usd
你意思係驚hk會封ib網? 搞到要用vpn?
每種貨幣分開計算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞