IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔明你問乜

想平啲沽咪買期權、你就咁沽要借貨同保證金
可能我1999

應該兩個問題黎

第一個問題係平時買入嘅時候, set $180 買入,
做咩成交完, 見到均價都同set個個價有d出入, 最後均價都可能去左182 / 183, 有無得set 死180 先入?

第二個問題係, 當我有1000蚊美金, 隻股依家1蚊價位, 買入就買到1000股左右。

但當諗住沽依隻野既時侯, 想借貨, 連1-2股都話唔夠錢借, 明明都有成1000蚊美係到, 都話唔夠錢借 係唔係set錯d咩, 希望易明d,唔該師兄
1. 你落限價盤$180咪$180買,均價會包埋佣金,但ib咪收你幾蚊頂多,點都去唔到均價多2、3蚊,唔知你落乜嘢盤

2. 上面答左
借錢同借貨要嘅保證金唔同好正常呀
借貨個損失可以係無限

有錯請屌
佢啲數字應該係亂作

隻股$1, 佢有$1000唔會沽唔到2股囉….
你Cash account ?

好似係
琴晚入FFIE set 0.505入4000股
最後 均價係 0.512 x 4000股

你講得冇錯,我就係見到$1000都沽唔到2股成頭問號
想問ib買美國債係唔係冇存倉費
lm
咪試吓6個月,1年,1.5年債咁買囉(1.5應該無bill)
其實真心唔多….
限價
我base currency係USD
NVA係200k
做緊 -50k USD margin

嚟緊有一筆現金
大約HKD 2M 要一至兩個月後先用
假設依段時間股價無升無跌 無做任何交易
我可唔可以轉入ib 換 美金
補返margin息仲食到活期息
到要用嗰陣換返HKD再提返2M出嚟

定係我正係可以提戶口嘅正數出嚟
即係扣晒margin剩低嗰啲
mox asia miles買股果個送miles 但貴手續費?同富途ib買價差幾遠 ?
變相用錢買asia miles?
當然可以
margin可以扲over 現金
夠maintain 就得

但我係你會買2月收息產品
收息食多小小
係 補咗孖展剩低買短期美債
Thx
正常都係補左孖先
除非你搵到有高過佢孖展息嘅回報
入錢要幾耐。。。
屌佢咩fps入撚完15分鐘都冇數
佢有冇edda 嫁仆街
個個介面柒都算。。
唔係牛牛買債貴我先唔撚用呢間野。。
ipad 開仲會彈apps
切出去半分鐘已經斷線
牛牛睇 ib落單
fps 入錢正常要等幾耐?
15分鐘左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞