IB用家討論區 (12)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
呢個玩法好耐啦 講緊香港以前魚翅撈飯嗰個年代已經有
如果唔係點解咁多廢中廢佬老咁有錢?

唔好睇少 以前嗰代嘅香港人搵錢真係好勁 去到90後其實已經消費降級咗,只不過大家唔覺咁解

你有時見到公園戇鳩鳩嗰啲老嘢 戶口可能半億有多 尤其係做銀行嘅巴打應該就好清楚

只係而家越嚟越方便有平台俾你咁樣套利息 完全唔係新嘢 而且如果你照做嘅話好大機會你就會賴嘢
想請教下點解掛咗全晚Tbill market order都可以fill唔到嘅? 不嬲買開都好順利
又中上面size 問題?
本身有個IB acc ,但諗住開多一個IB acc 嚟玩bond
申請完後個簽名驗證係咪可以Refer返原本個Account?
依家個黃色嘅status係咪等IB approve 就可以?
Size問題係指咩每個月買開10k usd都冇問題
我用階梯左收費
一隻都係0.03usd
除非你一隻供幾皮野
否則個手續費我覺得可以ignore
min係$0.35 供十隻$3.5 美(假設全部比min charge)
一年$42 美
Min 0.35係for 整數股
Ib定期定額功能好似係 小數股交易(fraction trade)
Min 0.01 usd
自膠
請問今日有冇得唱英鎊?我落左單但係去左掛單部分,未成交 。

我諗住係現價入,但落左單後,在交易嗰頁就話在交易日才用市價生效,換句話說即是要等到星期一?
收左市
所以我想月供自己整嘅portfolio 似乎就唔可行

只可以個別供1,2隻咁
星期六日係咪兌唔到美金?
唔該,但係會唔會星期一又同我入市?
收左市
星期一夜晚見
整乜鬼買etf咪算
一兩球以上 大把人啦
全副身家
Size 太細/張t bill 未發行

我28/6想買張7月tbill 。但我一直成交唔到 。 而我買既金額都大 。我再睇返係發行日2/7/2024

跟住轉買另一隻過左發行日的就即刻成交左
我諗住買張10月到期嘅 上年已經issue咗
應該唔會個額太細?不嬲都咁買
啱啱開左戶
但可見將來未得閒上去簽名
想問定eDDA入錢去ib用邊間銀行唔駛收手續費同上限較高?
上網搵唔到匯豐駛唔駛收費多數淨係搵到銀行同銀行嘅eDDA限額
未聽過EDDA要收費
咩限額對窮撚都無意思
岩岩開戶 想問下入完港幣係咪可以直接買美股 唔洗換咗錢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞