公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
私人轉工加20%
大陸私人咪一樣,成個系統唔同就無得比較
依家香港就係要話俾外面聽我地好撚掂
然後你呢樣縮果樣減咪即係篤穿佢
之前有post講冇記錯80k+先係中層
80 -100 左右啦,私人公司都係咁上下,SM grade
平時咁鐘意叫我post 人工
呢d唔叫個連登仔post?
岩呀, 但講緊香港政府工係全世界人工水平數一數二高喎
仲未計歐美澳普通打工仔人工係高過香港
20%?你咪頂爛市喎

50% 起標or 離開連登
唔係無國家,地區既政府破產,但公共服務點cut都要維持架啦,講到無錢可以唔提供咁
好似係3至6
中層私人工平均3年一次+20%
公務員未max point一年combo 8-12%
低係1至3,中係3至8高係8至15,大概係咁
九唔搭八 咩無限加呀
跳point人工無加到?
政府開支無大左?
但世界排名公務員效率都係數一數二高呢
直頭要做義工
做一單蝕一單,要政府比成千億
我睇太快,完全誤解左你上面講破產都應該繼續加人工,自膠
對唔住
認同你講,破產公務員都係要最低限度服務社會
呢個時候班人又唔同私人公司比較
同意加 嫌佢加得少講真
三個薪金級別為: 高層:總薪級表第33 點以上至一般紀律人員(主任級)薪級表第38 點或同等薪點, 即43,941 元至87,430 元; ● 中層:總薪級表第10 至33 點或同等薪點,即14,330 元至43,940 元;以及 ● 低層:總薪級表第10 點以下或同等薪點,即少於14,330 元。

中低層應該combo

高層應該凍
咁你年資黎,滿左就無得跳架啦,做左20年果班跳滿左今年如果凍薪咁佢地有無人工加呀?
真係出面做高層要好top先得,但人工會更高

公務員高層部份能力上跟本唔掂夾硬年資推佢上去,做唔掂

又唔會燉番佢落去
公務員係office hour battle仲辛苦過做d公務
提供慢少少都鬼殺咁嘈
但又想快又唔想人地加人工
屌我柒左
呢個2007年定義
公司蝕緊錢仲可以加咁多,蝕緊都未必有
到時又屌政府唔重視醫療
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞