公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
公司蝕緊錢仲可以加咁多,緊都未必有
都係 有保證
簽宣誓紙仲可以100%保證效忠政府
咁會有個問題,中層頂point人工高過高層最低果個point
Ok
淨係max班友無人工加
所以就唔當係加人工
同平日差太遠
2023年4月1日起:

高級: 總薪級表第 33 點以上至警務人員薪級表第 54b 點或同等薪點,即 79,135 元 至 159,130 元
中級: 總薪級表第 10 至 33 點或同等薪點,即 25,815 元 至 79,135 元
低級: 總薪級表第 10 點以下或同等薪點,即低於 25,815 元

低層combo 跳point同睇表現加4-6%

中層分兩級
低過30k combo 跳point+3-4%
高過既停調整但跳point

高層停跳淨係調2.5%
高級既4%多過低級既5%
退出算啦雞同鴨講 討論完都係無結果
點樣冇得比較
不如你教我真係冇錢果陣可以點出糧
印錢呀?
班人其實知唔知超多工都係跟mps黎跳同埋加
ha醫療文員pca已經一堆
所有ngo醫療,社工,文員又一堆
半政府機構文員又一堆
大專院校文職又一堆
學校老師又一堆
計埋政府果果堆

如果減人工,睇下會影響幾多服務,依家所有公共事業配套又不足,人手又唔夠
量入為出
冇咁大個頭,唔好帶咁大頂帽
咁你政府收入少咗係咪支出都要減?
公務員人工佔政府支出大半
On9 憑咩加薪人工?癲
經濟唔好反而公務員加人工,好似好耐以前試過減人工之外,最多都係凍薪,佢老母,呢個政府真係on99
抵啲外資走去新加坡
應該高層少啲 中低層多啲
想學嘢 點樣為止佔政府支出大半?
應該加200%
https://www.csb.gov.hk/tc_chi/publications_stat/stat/annually/1333.html

點樣佔大半,睇得多cctoy以為真係人工高搞到赤字?
經濟唔好?你冇上開連登上班台?
佢自己經濟唔好啫 人哋無講明邊度經濟唔好嘅
仲要已經減緊
做到晒佢講既野都要屌
搵6/70k+班垃圾出到私人市場唔知搵唔搵得返原本一半既人工
話考就考咩 計年資

上親上班台都覺得自己嚴重under paid
公務員人工佔政府支出大半
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞