公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
有隻揸鎗既講錯野即刻潛水
又話財赤派要勒緊褲頭,薪俸稅、利得稅、差餉寬減全部減左,之後同我哋講加自己人工?
屌你老母!
宣埋誓都係得個萬零兩萬蚊
霉到咁好難真誠擁護
幾時先正式公佈加幾多?下星期二行會?
差唔多
上年好似6月中就過左財會
公墓員下次見到連登仔嘅物體
實好好招呼
例如考車牌 查身份證 收貨 etc…
攞咗比人高既人工
跟住話唔關佢哋事
打份工啫

咁呢啲咪係平庸之惡囉
香港哋預咗公務員係尋租㗎啦
你有本事就一齊入政府玩到佢爛為止
你用字用好d 好唔好,務=弓月
又有新POST
加嗰幾個%
年年都開咁多個post
尋咩野租
搵個terms 塞入去就諗住標籤化
仲學咩人講平庸之惡
人地講平庸之惡係nazi兵唔特登射歪,人命黎

你拎黎同2019嗰d講我都算
就算香港政府點柒都係垃圾徵費,走塑呢d,仲要環團撐添
麻煩+on9會唔會攞左你條命呀?
d環團又駛唔駛俾你屌埋一份呀?
你地都唔會因為推呢d環保政策
一野開5-6個post黎keep住屌啦
低層加到同市場脫節 overpriced
決定加人工個啲人係公務員
咁咪市場調節
個%跟私人市場調查
如果低過呢個數
係咪間公司underpriced?
放假先罵戰
之前次次都係低層跟中層加你又唔講

其實憑咩咁多,差不多十幾年內最高,又話財赤仲加咁多
唔好再講嘞
到時又會話無做

做公務員緊係尋租
唔係揾鬼做
真係入去服務市民咩
咪玩la, 香港人黎嫁
尋租係講緊利用權力操縱壟斷從而係競爭對手獲取利益

而唔係你「覺得」某行業冇value 係寄生蟲就係尋租

讀多d書先拋書包啦

你要咁講香港有邊行唔係尋租?個個番工都係賺錢比自己駛,從來都冇人諗住要服務社會
ching看破之餘仲要點破
算啦屌公墓園加薪係每年傳統習俗黎
總之你唔屌埋一份就一定係公墓園社會寄生蟲
09年凍完之後個幾年未又係加得多 有乜咁大不了
真係唔識,學到野
所以都話服務香港人就係咁慘
最好就係無償做野先可以証明你有心做

其實呢個都係呢d批鬥公務員post其中一個主流黎
「我個fd話」返半日工
「有人話見到」偷懶唔做野
然後就貼嗰個入物資gif
次次都係呢d
套路黎

講就講到公務員唔可以偷懶唔可以hea做,是旦一個市民行過見到你唔係認真做緊野就gg
宜家仲要唔可以「唔係一心服務市民」
唔係就係「尋租」
另一個就講到宣左誓即係簽左賣身契咁要共同進退
越砌越多野上去
揹住咁多責任,以為人工好好咩,仲要日日俾你地屌overpaid
然後望一望
咦aco入職得萬幾蚊
唔怪得之冇人做啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞