公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
整體咁睇好正常啫 唔通私人公司財赤就破產 又照加人工俾你地咩
出邊公司差真係會cut bonus同裁員

Covid時大公司都出現凍薪

唯獨公務員除max果班仲跳point調整
咪係
所以佢地好似唔知出邊世界係點
成日聽連登仔講20個月bonus當真
華員會9up ,當幫公務員做咗嘢…
今時今日政府已當工會唔存在,唔會理佢啲垃圾建議
政府唔係牟利機構
其實唔應該咁睇
公共事務係咁架LA 醫管局夠年年唔夠錢洗 年年加FUNDING 唔通醫生護士唔加人工? 學校一定蝕錢LA 唔通又唔加老師人工?

如果政府有1000盈餘 唔同又當BONUS 派俾員工?

根本唔可以用私人工既模式去compare 公營機構

兩個SYSTEM 黎
on9 華員會
一班舊英殖民退役狗係到指手劃腳。
只係為舊制高層舊同僚謀褔利,削弱香港資源。
自私致極!
財政赤字點都係考慮加人工既因素啦
講緊唔加人工定唔出糧?

原來公務員依家去到有出糧但加人工就唔做野?

呢種根本係要挾

支持祖國派專才接替香港公務員

一定要有定contingency plan去控制公務員有糧出但唔做基本野既風險
咁個measurement 應該包括咩
經濟民不聊生 恆指樓價?
搞環保 走塑 放煙火 垃圾袋
人才流失
外資唔黎
王子事件
包物資
冇錯重點黎
赤字所以減免稅額
社會經濟差
公務員照跳point加人工
咁醫管局應該年年都要至少減5成人工
公務員凍左2年,舊年加得2.5%咋喎
3年幾加埋先加左2.5%咋
咪係
就算真係破產都要服務你班大爺架啦
唔通政府遣散班公務員
然後完全停止政府服務由得你自生自滅?
跳point唔計?
大把人好撚有遠見咁
話咩一畢業入去做 三十幾歲搵三萬幾
但又唔諗下有啲廿中,廿尾已經搵到個個數
你睇大陸D地方政府財赤點行咪知
示範晒俾你睇
唔好話減薪直頭拖糧
人地係100%保證有呢個數, 出面保唔保證到
咁私人冇野睇,政府加得2% , 私人最多俾夠你4%
破產又唔應該wor
不過你咁極端就知唔係想討論
年資黎喎,講到無限跳,20歲入可以跳到65,跳足45去到point 45搵十幾萬咁
係兩個system

但你個system理據係公務員帶領香港財政赤字下,經濟差,帶領/實行燒煙火,走塑,垃圾袋打擊雪上加霜飲食業
回應外資唔黎就高調宣傳王子事件
減免稅令市民百上加斤,另原有專才流失

之後加人工跳point比呢班出左事就話唔關自己事既公務員

我重申支持$30k下人工既公務員combo加人工同跳point
但50k+呢班帶領份子一係停point一係冇得加人工
中層係50-60k ?
特區應該仿效吓中央

連登仔閒閒地半年bonus 屌打公務員啦

好恨公務員加薪跳point 果班到底係做咩地底工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞