公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
To 份appraisal 又唔係E寫 你咁講 aco都係啦

幫到手先得架,成班垃圾 To
經濟好果陣有出花紅?
20歲大學畢業20k, 做到30歲先得28K, 真係唔錯咩
不嬲都係畜牲嚟你expect啲咩
22歲先大學grad
20k x (1.035)^8=26336.1807393
Ok嘅
飽你唔餐,餓你唔死既level
不過無資格上連登
跟番市場 我諗低層唔只加5%
連登社會精英個個都日理萬機
個個都自稱交6位數稅
佢地肯為左ACO果幾百蚊晒日日喺連登由朝同人嘈到黑
你地班aco執到啦
點會唔係 sto 份appraisal咪 engineer寫. 按排野俾sto做
睇黎Ching 分唔清公務員同官員
好撚尷尬,你條友現實係味柒到無朋友既人

建議你試下係現實生活同人講翻呢翻說話
財赤呀財赤
平時見到呢兩個字佢地會有feel咩?
平時就「關我撚事,政府冇水唔影響我」
但係一同佢講停公共服務就宜似要脅緊佢咁
又係嗰句
政府財赤人人有責
但係如果公務員要3年以黎都淨係加2.5%宜家第四年要加就俾人屌
ok fine
唔該嗰d咁有自覺嘅人
叫佢自己嗰間做政府project嘅公司claim 返市價
唔好一知係政府project就乜撚都篤到貴一貴
綜援戶一齊凍,更加唔好同我講咩13個月糧
長糧嗰d更加唔駛講啦
仲有所有相關開支全部諗辦法慳
非繁忙時間電梯熄一半
燈熄一半
counter開少幾個
你地要排隊咪你地排飽佢囉,財赤呀嘛
一係就加牌費加罰款加收費,甚至加稅
哦又唔得

公務員做義工就最好

返返去最開頭嗰度啦
點解財赤呀?
點解賣唔到地呀?
你問d地產商啦
唔肯面對現實就話尷
隻賤畜係咁撚低質
Sorry 50k+都只係中層, EOI 個D officer, 話唔到事

真正話事做決策個D, 係攞首長級人工
連登好多你呢類人
連自己要問責既對象都未搞清楚
佢建議低過喎
連登都好多你呢類人
上邊咪講左佢地實行既野有咩問題

包物資邊個做
美斯宣傳同合約都冇睇邊個做

好多你呢類人
人地講撚完又扮盲
不論高中低層都真係冇參與決定你講既野,你以為「高層」果班真係高到可以影響政策?

你唔係盲,你係弱智
平時口口聲聲話自己精英事無大少帶領香港

出左事就唔關佢地事

唔係佢地負責

搵返問責官員

淨係負責平時攞彩, 士氣同加人工
弱樓下答左你個重度弱智
包物資果班唔係公務員?

你地咩都唔關事

咁不如炒哂佢

你地到返工時間就活躍
都唔知連登仔晒咁多氣屌黎做咩
屌完咪又係加
報左稅未呀 講咁多
又唔見佢哋建議低層中層劃一加薪,高層就只係加返4.01。
擺明佢哋班友個個都係高層,仲有幾個幾多可以出或者全部+5.47%
DKLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞