公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
應該公屋照收市值租金 補貼返人地加人工
食政府
唔好講補唔補貼
成件事就好得意嘅
幾年以黎
綜援有得加,津貼有得加,長俸都有得加,起公屋冇停過,明日大嶼冇停過,北都又話要搞,兩蚊搭車仲要擴大到60歲
呢啲全部都係政府支出,唔知點解從來一個人都冇跳出黎話政府財赤喇要停

就淨係公務員加人工就成個連登屌到臭
就算唔加人工都耐唔耐拎出黎鞭(咩人生贏家呀乜乜柒柒)

係囉點解嘅?
因為我上面講嗰啲,全部你地/屋企人有著數,咪唔嘈囉
公務員出糧,你地冇得分,咪屌囉(已經長開aco都入唔到就自己檢討下啦)

咁個問題就黎喇
點解人地打工出糧要俾你屌?加人工就要俾你屌多兩鑊?
都講到口臭,個加薪幅度就係跟出面加左嘅薪酬調查結果,仲要年年跟唔足添
一黎嗰啲已經冇得做假,你都硬係要當假嘅,咁連登統計個個加30%人工4個月bonus(有巴打cap晒圖啦)你又唔屌佢地假膠9up搞亂檔?
一係就話對面茶餐廳執笠經濟差唔應該用大企業黎比
政府唔拎大企業黎比唔通應該同你街邊檔比囉呵?

既然你地眼中公務員就係唔可以當打份工咁出糧,一定要負擔埋社會責任,經濟唔好要墊屍底,分份糧出去俾綜援戶出糧,天災人禍佢地要去緊急應變,做得好唔好市民都係可以指住你黎屌嘅

其實都冇話你地啱唔啱,不過如果個公務員真係應該係你地所講咁嘅,咁不如公平啲,將公務員當兵役咁就最好啦,人人有份永不落空
加速燒庫房玩攬炒 華員會令我諗起2019
想太多
純粹係班人覺得屌公務員易啲

咩公屋、綜援有光環架ma
明日大白象又無能力反

咁緊係屌公務員、老師、社工
呢啲易屌既
咁呢個緊係你知我知單眼佬都知
所以我都開始唔同佢地拗
好無謂
宣晒誓已經同基本法合二為一
個個當107條冇到當自己係出去打工仔
人地冇宣誓唔駛避免赤字加大
因為你宣左誓擁護基本法
107條講乜野
多9餘
我辭職嘅話仲va唔valid呀?
如果講到又揹多件野上身一世,咁人工係咪又應該要再高d呀?
講到咩撚責任都要負咁但另一邊廂係咁話人overpaid,仲要仲日日拎個觀塘office文員仔同aco比

繼續9up呀白痴仔
辭職唔VALID?跟你一世呀
係囉
唔係人人肯宣架個誓
咁就應該人工加100%
加你地d唔肯宣誓嘅人100%稅

你都係想咁樣啫
大家講得自己high咪ok囉
連登班7頭吊來吊來都係屌ACO
明明大家都係公務員
高官果班出幾十萬糧唔知做緊乜,依樣連登又無人屌先至奇
自己做左D咩都唔知仲咁戇鳩
唔敢屌
淨係敢屌文職/社工/老師
同佢地講怨有頭債有主
叫佢屌返焗腸
次次都第一時間答你「焗腸唔係出阿公糧?」

所以已經唔駛同佢地講d乜
講十樣有九樣都係錯嘅仲傾條毛
ACO/CA 如果真係白卡肯返工做嘢都算係咁
傷殘人士唔做嘢都可以拎綜援上公屋
係囉點解嘅?
因為我上面講嗰啲,全部你地/屋企人有著數,咪唔嘈囉
公務員出糧,你地冇得分,咪屌囉(已經長開aco都入唔到就自己檢討下啦)

仆街,true到冇撚得再true
所以我更支持加公屋租,加急症室收費,cut2蚊,白車收費,加康文曙收費
建議政府提請人大釋法 有助釐清和正確理解基本法 以免違反基本法而誤墮法網
原來講咁耐都仲未落實
岩呀 我之前都係咁講
應該全部公務員減9成人工 唔比辭職
公務員子女強制做返公務員 未婚男公務員要服兵役
未婚女公務員要坐 Counter 比人任搞 直到生夠半打為止
反正宣左誓 邊個唔肯立即用國安法告 最高刑罰係永世做公務員
咁我問你本人,你無簽任何野架嘛,你依家係咪唔擁護基本法?
你唔駛理我擁唔擁護
你做公務員赤字加大期間你叫加人工己經係違反基本法
正因為全港市民擁護基本法先要反對公務員加人工
咁多節流措施唔做,公屋免租,綜援雙糧呢啲唔Cut搞,第一時間搞幫手做野嘅員工
再講,加人工就係違反基本法,你講野有無邏輯
咁擁護,咁尊重107,咁應該cut公屋免租,cut綜援,cut 2蚊,cut醫療
點解?因為你覺得減少政府開支=尊重107,增加政府開支=唔尊重107
所以按你既神logic,請所有窮撚食一粒子彈就係最基本既尊重107,而且上面講既開支大大多過公務員加4.32%帶黎既支出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞