公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
淨係識呢句
要減人工同做冇建設性冇價值既工?
批評你地既一定係考唔倒所以眼紅?
不恥與為伍
乜條友保險狗嚟 怪唔知咁弱智咁得閒日日咬人
Battle緊了
應該係有市民支持加人工

都唔明d 打工仔憑咩要求加人工
所以今次幾好笑,高層喔
樓市政策同實行方面又唔關公務員事
人才流失少左外資又唔關你地公司事?
弱智仔 你公司冇咗你係咪會倒閉 唔係嘅話你自己走啦廢物

公務員今年加幾多人工?
https://lih.kg/CiqBGtX
#159 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
亂鳩咁推野出晒事就賴市場
又係你件垃圾
你考倒做保險精算拎倒外資保險公司authority先出黎眼經喇

學你地公務蟲個邏輯
一早要轉型啦 咁老土既政策咁多年諗住食老本
八萬嗰啲係中高層… 睇個數都知唔會係低層賺啦
但又批鬥埋低層? 同埋point 10或以上已經叫中層
估計最後統一加2%
又係挽留人才,加強士氣
市場下行其中最大主導者就係公務員既公司
樓上又有個post即刻唔關佢地事

但平時口口聲聲話佢地帶領香港
年年請咁多人都唔夠人
其實根本係講緊請完d人入去都唔係做野/本身制度效率低
得啦保險狗 小心爆血管
其實好多人係因為10個MPF 限制

我好多FD都係做夠10年就 resign
樓上講左
我支持30k樓下果班跳point加調整combo
50k+果班應該凍薪或者停跳point,即話只有其中一樣
又講垃圾因住你自己好過喇
所以咪問你,今年係咪所有公共服務停曬,路唔修,壞野唔整,case唔處理先,年年都係咁做,下屬做野上司就唔洗做?
唔洗審批計數落order?
你可以話舊年d新活動搞到成pat屎咁,但班細既都係睇老細order做野,你應該係怪班高官而唔係怪公務員

打工仔既野,公務私人都一樣架啦,唔通你做私人可以屌柒你老細然後同你老細講你做得衰,你無得加人工分花紅,我就應該加到盡
個陣佢話照加長俸 但現職減人工
佢華員會全部舊制
佢地有代表表態過
私人工環境差
佢地更加人工去穩住經濟搵唔返佢地篇文

仲蟹調佢地係鐵飯碗加人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞