公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
薪酬趨勢調查委員會早前公布2024年薪酬趨勢調查結果,低層公務員薪酬調整淨指標為5.47%,中層4.32%,高層4.01%。華員會表示,考慮到薪酬趨勢調查淨指標、通脹、公務員士氣、整體經濟、政府財政等多項情況,建議2024至2025年度低層公務員加薪5.47%,中高層加薪4.32%。

華員會會長利葵燕。(資料圖片)

2萬個職位空缺 無形中慳不少薪金
華員會表示,公務員崗位有近2萬個空缺,缺額超過一成,無形中為政府節省不少薪酬開支。他們認為,公務員「加辛」之外亦要合理「加薪」,而且公務員薪酬調整是滯後於私營機構。
華員會強調,加去4年公務員薪酬調整幅度未能追上累積通脹,勒緊公務員薪酬調整的「褲頭」並非上策,合理加薪有助提振士氣,亦對挽留及招聘人才有正面作用。
他們又指,在薪酬趨勢調查時間內,社會並沒有明顯的特殊情況,認為能反映調查期內的私營機構薪酬調整常態,有重要參考價值。

多個公務員評議會確認的薪趨會調查數據(政府新聞處)

上調高層加幅 鼓勵中層爭取晉升
根據華員會的建議,高層公務員加薪幅度達4.32%,高過指標的4.01%。華員會解釋,多出0.31個百分點所需資源不多,但就能激勵高層級別,又可鼓勵中層公員努力工作爭取晉升。
華員會強調,明白政府財赤需要兩三年才能達至收支平衡,但強調勞動人口短缺之下,壓低加薪幅度不利政府挽留及競爭人才。
又開新罵戰post?
玩完會
星期六應該好少公務員加入
人地work life balance
office hour 先battle

WORKING HOUR你講一句五六隻公公即回
竟然唔係劃一5.47
差唔多8萬蚊都劃一加5%
香港經濟真係好好
貪得無厭
用激勵嘅說法簡直係無稽之談,你唔加人工一樣大把人做,政府自己諗吓點樣慳錢啦

你講既唔係事實
我星期1返工先反駁你
我剩係知香港大部份市民士氣好低
高層要癡埋中層個%統一?
咁點解唔激勵低層升中層 條友都on9
高層加得高過指標 發夢啦
應該係 內文同POST入面冇人提ACO EO 連登仔女係冇乜意見
凍薪左2年 得某D人同部門加個陣佢地又變
你睇立法會講加2% 1個POST 幾頁就完左
對比班坐係度禁制袋10萬,然後仲要求加20%果班友
5%真係唔多啦
你睇吓政府工空缺率先
5 好似太少
有冇可能
肯做果啲 係因為錢
唔肯做果啲 唔係因為錢
財赤仲叫想政府加咁多今年出面有加人工都已經偷笑
由治及興左, 經濟又一片向好, 日夜都繽紛, 唔加10%真係講唔過去喎
你咁撚醒都要為錢返工啦
從來劃一都係可憐加得少個層
我高層先唔洗你拖捨
差唔多八萬嗰啲係中層
飲咖啡睇法國電影都只係中產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞