公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
幾時都話%數好呃人
高層加5%條數隨時已經係低層加20%條數
用%黎計加人工真係好搵笨
加夠100%啦屌
入職只有而家最低果個point
可能仲要減少少
跟番市場
真,我都強烈建議全部低層員工加到多過管理層!明明佢地先係最辛苦最多野做!李嘉誠日日坐冷氣房dklm!長實d職員日日做到隻狗咁!
即頭要高層拎低層人工,低層拎高層人工啦,班垃圾管理日日冷氣房無嘢做,憑咩拎高層人工呀?
其實大把34以上都係無下屬,咩都自己做
50k就帶領份子,未到D rank都係working level 啦
話知佢地咩rank啦,連登玩連坐
私人點會冇

IBD 、大firm MT一樣有人做到,同你舉既例子一樣,都係為數比較少啲咁解
下次抄牌會抄快d ,抄多幾架車先你班仆行話做野慢丫可
私人市場全部工種都低過公務員啦,定律(連登)黎架。
50k 只係連登fg 既entry level, 一討論公務員就變左帶領份子
做公務員你日日返去咩都唔做都係照加4-5%
唔做野都算,有啲較高層嗰啲整埋啲垃圾政策搞衰香港都係照加
咁對上3年加埋先2.5%
佢地今年叫跟都係講返句人話姐
唔好話跑輸通脹
起薪點得14735同16695,但入去做到隻狗咁既低層公務員現實就係吸引力太低無乜人想入,請極都唔夠人先轉全年招,然後班撚樣話做野慢就係因為人手唔夠處理唔切,班撚樣去政府部門申請野以為17萬公務員剩係服務佢一個,唔會諗佢申請果時仲有幾千幾萬幾十萬人一齊排緊
有幾多個 真係識人做緊公務員
大把位日日義工ot 1-2個鐘
年年開N咁多個POST講黎講去咪又係果幾樣
議員加20% 班細既4~5%

冇問題
所以政府加4-5% 應該連登仔會同意
佢地高中低層公務員又唔識分
問責官員同公務員又唔識分
你仲加多個d rank比佢地
窮還窮人工都要加㗎!
其實香港唔會無錢....

香港金融管理局(金管局)今日(3月7日)公布,香港於2024 年2月底的官方外匯儲備資產為4,251億美元(2024年1月底為4,231億美元)
即係可以縮偏/請專才頂
decision making又唔掂
下面齋做嗰班見到有問題都要照做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞