公務員加薪 華員會建議低層加薪5.47% 中高層劃一加4.32%

606 回覆
90 Like 212 Dislike
連登仔都係無業/跟車/外賣/地盤+住公屋,可以交得幾多稅
不嬲都話公務員係穩定,但從來唔覺人工高

但有班袋底泥竟然position 公務員人工高,到底係有幾垃圾
你漏左學生
成日講跳point, 不如一入職就頂point啦
唔使講有point加
高層痴中層?
知唔撚知醜?
淨講紀律部律

入職白衫級人工已經同下面爭好遠喎
咁應該係我悲觀
話經濟唔好果班,次次一貼完就深潛
正正想回呢個point, 私人係睇appraisal 表現加既,就算可一個部門同個一位都加唔同人工啦,樓上回我果個肯都無做過私人公司

做公務員白卡廢老都加4-5%,納稅人條氣點會順。
高層加4
高層都加咁多真係第一次
唔係你悲觀,係沒睇到最新經濟情況姐
加夠15.3%
所以咪話將成個政府綁埋一齊劃一加ON9
d垃圾梗係話經濟唔好 因為好同唔好都係做垃圾
其實加薪俸稅 補貼下咪得囉

人工同 薪俸稅一齊加10%
入職做到白衫,咪好似私人工 MT 咁,唔係個個得

消防、海關要求都好高
我手頭上有50 幾張

上次貼左10 張今次10 張,仲有啲更驚嚇既唔敢貼
加綜援啦dllm 都唔夠使 得兩部舊ipad 新型號幾時俾 又要屌下啲社工
驚咩嚇
上班台個個做十年左右跳十幾次槽就月球人啦
有乜未見過
係連登仔眼中呢d 紀律部隊中高層求其搵個街邊地盤阿叔 夠惡就做得 洗撚咁高人工
其實唔加班垃圾都唔會辭職,咁點解要加

本身做野已經慢
低層同某d前線中層最忙最辛苦就下下加幾%,pt又加得少
高層就永遠坐冷氣房覆個email就一日,但加幅最多又升得快

完全表現咩係肥上瘦下
個班working hour 係波台娛台game台不停出post
超撚癲
yes, 入職絕對唔係易, 但講緊穩定跳point 計埋housing 個個做都某個位6位數字人工
私人市場邊有呢d 歌仔唱呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞