移民前除咗攞Mpf會唔會借爆埋所有銀行先走?

548 回覆
48 Like 211 Dislike
係香港d戇鳩先睇個tu睇到咁大
係外國根本wfc
咪係,印錢下一代埋單咪得
真心想問,借錢唔還,唔係只係民事訴衷?
想知點解差佬可以"覺得"筆貸款係借貸人冇心還?
點解冇還心就等於非法取得?
銀行係合法放貸公司,借貸人跟正常程序借錢,銀行批出貸款之後,仲可以屈返轉頭話非法取得講到打劫銀行咁
自投羅網。
係,所以第一頁有條友先夾硬將借錢唔還拉埋洗黑錢一齊講,將呢件事鳩噏成刑事
如果係民事,你出境又好入境又好,popo同入境處唔係應該乜都唔會做?
其實銀行定期會清壞帳
本身都賺咁多都有一定quota去cover 啲壞帳...
如果係有政府包底既,又或者外國好難追既又唔係大數目既。
一野就掃入壞帳啦。

至於點先係大數目咪睇下幾百萬你覺得係好多定好少。
對銀行來講真係雞碎

見啲人勸人唔好借錢唔還係好人好心
但係又講到小額錢債
又刑事
又入境即拉
真係
其實講咗好多次借完還幾期還唔到唔還
D撚樣係咪盲
如果借錢還唔到係刑事咁唔洗有破產啦
On9
傻鳩,還幾期呢啲手段上世紀思維嚟啦,你咁做只係企圖做個假象有還錢,其實就係呃人。到俾人告仲可以入多一條企圖防礙司法公正,坐好撚耐㗎添。

好簡單,你搬屋移民有冇通知銀行新地址?梗係冇啦,因為你就係唔想俾人搵到,啲錢就袋袋平安。你借錢有冇睇清楚啲條款?諗埋呢啲屎橋都唔慌撈得掂,英文都唔慌叻得去邊。你睇清楚,你有責任通知銀行改地址㗎,你借完走佬係有心呃錢定還唔起,唔係咁難去判斷㗎咋!

而且科技進步咁快,要搵你出嚟易過借火,就算你搬到去外國山卡啦,出街買老麥期間隔離條友影相post IG ,張相有你個貓樣出現,人面識別技術幾秒鐘就搵到你喺邊省。唔好仲咁戇鳩啦,個世界變咗㗎喇,仲還幾期唔會有事,傻撚閪閪信連登仔,係呀,摸空姐屎忽第三次先俾人告非禮呀,你信唔信?
100萬咁少會唔會直上高院 講嘢唔該唔好咁無稽
我知,要三球
咁就收皮啦
一開頭聲大大吹撚到隔國追數
Ref同流浮山刀手一樣唔知去左邊
又Profile又黑箱係到鳩吹死雞撐飯蓋

利申多次先
唔建議人借錢唔還,好缺德的
快d借啦死乞衣無後果架 唔借正契弟
其實都幾好笑 呢啲topic 討論咗三年
明明個個人都講到冇事唔驚
但一個成功例子都搵唔到
個個想水人做先就會咁
個個都大隻講無人夠膽做畀樓上班法律天才引曬條例出嚟又點 都係等人做
真係同19年坐係電腦面前推人出去送死有異曲同工之妙
我之前老細問銀行借左7億走左佬
比銀行告到破產
依家咪又係起外國風流快活緊
日日post照上ig
借到咁多,
做邊行生意?
明明又話冇風險冇事

一正經問班軍師拎證據研究下

佢哋永遠都係東拉西扯話朋友個朋友試過
親戚試過
就係自己未試過 (但點你哋去試
之前安心出行逐行code研究話做假實冇事,結果信連登得坐監
見後生都拉啦, 搵d無標準既野黎講
班軍師教得人咁整,有人做咗而要坐監,點都撇唔清責任啦(當然都可以不負責任講係黑警恰年輕人,當然唔排除呢個可能性)
所以千祈唔好以為網上鳩up幾句好閒
有人跟住做要坐監/周身蟻,良心一世都過意唔去
大把人咁玩,開餐廳然後走數移民
係, 風險先決
絕對可以人地做無事, 自己做就出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞