移民前除咗攞Mpf會唔會借爆埋所有銀行先走?

548 回覆
48 Like 211 Dislike
邊個話俾你聽唔係刑事?連登仔?
唔好咁仆街啦
香港無人欠你架
識人借咗100個
隔三個月返嚟一次咁滯,冇穿冇爛
ps唔係移民去英國,再遠啲
借錢唔還係中邊條刑事罪行
#291已經講到好簡單
借咗銀行/財仔錢, 然後老破唔還, 佢都冇你辦法, 之但係出咗境先搵律師係香港申請破產就唔知得唔得

如果係商業合約走數, 通常都係民事+凍結銀行資產(如有), 你走咗佬+香港無一物, 佢又係吹你唔漲, e.g. ETO去搞嗰位BNO港女

不過你去借銀行/財仔錢時, 填申請表時通常會要你申報D乜7職業/收入來源/資產etc, 咁若有報漏填錯, 玩吓灰色地帶, 佢可以玩虛假陳述報警拉你, 咁就欠債升級成刑事, 就算你還返錢都可以搞到你坐幾碌, e.g.海港蛇

其實再玩盡D, 借按揭供樓, 然後租出去, 之後畀銀行發現, 已經可以話你違約, 如最初上會嗰刻你已諗住買嚟收租, 但同銀行講係自住, 你已係虛假陳述去騙取貸款
你型到呢
咁你借爆唔還,再入境囉唔好淨係做鍵盤戰士啊
7差8萬如果10年唔返香港
會唔會息疊息,最後變左差十幾萬?
原來真係信連登仔鳩噏
月薪20倍, 差唔多啦
好過你噏唔出
跟住唔批你移民就好笑
理論上唔返香港係冇事, 實際上你唔係借幾百萬以上, 過4、5年後返香港都唔會有事
你無入息既話借爆係咪指$200?
要scan指紋
第二行已經證明唔到講經咩
會,有朋友借哂咁多盡借到加埋1xx萬之後走左美國 唔再返黎
借盡8萬就算鳩數喇
8萬嗰個就唔好再講啦
癡撚線借8萬走佬都講得出
同埋上面講咗重點
如果拎咗pr先借盡再還幾期咁樣唔係無還過先走啦
而家應該冇事
遲下應該玩信用評級再加實名制
入左境未必買到機票出境
話入境有問題嗰啲識唔識分民事同刑事,借錢唔還係民事
好撚心你班傻閪連登仔唔識就唔好再講呢啲白痴理論啦!唔撚識就搵個律師問吓,個撚個口糠糠斷鳩估水人入局,坐嗰個唔係你梗係口響,屌晒你班冚家剷個老母
前排返香港同個做緊銀行既朋友食飯。
先傾到疫情期間,政府推出個百分百貸款,
因為有政府揹飛,銀行好易批。
有個個案係有一家6口。
每個人都開左間空殼公司,借足4800萬。
還左幾期就全家移民

有無後果真係唔知
借錢完全唔還係犯法
借1000萬還左兩三個月還唔起冇犯法
因為係有心唔還錢先犯法
我只係借完還唔起 你點證明我有心唔還
你咪多
又係唔係律師 睇法院記日日幾十個借錢唔還既仆街仔
比人告上法庭連去都唔撚去
咪又係冇後果 只要你有環錢 佢證明唔到你係有心唔還
係還左幾期還唔起
民事撚有後果
話入境有問題嗰啲識唔識分民事同刑事,借錢唔還係刑事

「好撚心你班傻閪連登仔唔識就唔好再講呢啲白痴理論啦!唔撚識就搵個律師問吓,個撚個口糠糠斷鳩估水人唔好入局,嗰個唔係你梗係口響,屌晒你班冚家剷個老母」

你段廢話,咁樣key去另一條問題,大致上其實一樣咁key
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞