移民前除咗攞Mpf會唔會借爆埋所有銀行先走?

548 回覆
48 Like 211 Dislike
如果真係返嚟一兩個禮拜住朋友或酒店度
銀行搵收數佬追?
為左8萬就無得返香港
但過十年八年先返就唔係爭8萬
真係好咩
你咪on9啦
你去外國申請信用卡用香港身份證申請架?
出過國未呀柒頭
TU跟HKID架 唔識就摺埋啦
你咪唔撚好信
事實係唔共通
佢地借完中銀再去美國開中銀, 咪可能俾人查到
其實人地tinda騙炮王咪真人真事做左俾你睇
條友借完之後又轉名又地址去第二度
如果唔係俾d女圍剿佢,佢都仲逍遙快活緊
英國唔知
前老細美國人,借咗hsbc50萬走咗佬
hsbc日日寄信嚟追數,追條毛
第2到做公民
改埋名
用返當地護照入境
無死啦
條友吹得就吹
一路香港都好多人借錢走數,唔使移民一樣冇穿冇爛
電話數 二三線借幾萬點都要
你借完無打算還,就係欺騙取得財產罪
無引渡o者
差佬將你D野send 比移民國家?
再退一萬步,全世界既國家都好在意洗黑錢,佢話呢條友懷疑洗黑錢,戶口多左咁多錢

你都奶野啦
條友真係好撚驚人借爆咁
連登仔成日話那有錢
應該間間都借爆佢
移民去外國買樓收租直接退休
之後改名照番香港玩
唔work 你望下transunion 全世界起邊D國家有
將來AI世界,實有人開間公司賣香港啲債俾外國收數
你班友係外國一世冇發圍都冇事嘅
又買屋買車嗰班小心臨老過嗰唔到世
第三者轉就查,no change of beneficiaries 唔會trigger

你香港銀行借,直接入你戶口,已經解決source of fund , 再wire 去邊都得
你筆錢係自己戶口,去到移民國家,轉筆錢比自己
得兩個情況
1.) 用返香港個名陳大文開戶口,即係差佬比呢個人既資料比移民國家話佢係香港可能犯左欺騙手段取得財產
2.) 用另一個名,可能改左名叫MJ,由陳大文轉錢去MJ
香港差佬唔知,但銀行會見到筆錢去左MJ戶口,即係洗黑錢
入境應該無事? 欠債唔還錢姐
銀行KYC都係靠ID 認人

香港開戶用HKID

美國開戶用SSN

理論上兩邊資料唔會共通
去律師樓搞份文件證明同一人咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞