萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
唔係講笑 毛生都係轉子迷 一上台 即刻call最精英個班去研發新款轉子
豐田呢d老屎忽即刻鋪頭
想問下揸Mazda 3 sedan/hatchback嘅師兄師姐油耗表現
以前搞轉子既原因正正係因為防止被日本法律合併去大手車企(當時日產最大)
所以前幾日開會又搬套轉子出黎: 我地同豐田係唔同既! 豐田你有冇轉子拿? 豐田心諗你送比我我都唔想要
絕對同意您說法 呢兩部絕對係Mazda 最靈魂角色
您又講得唔係錯
毛生入職時 係轉子之父做緊社長 可能影響佢好深
毛生做到社長位 全因佢一手把Mazda 打到入北美 年年做到好好條數都好靚 比前任社長 極力推上去
當時Ford自身難保賣左好多brand
Mazda瞄準個機會自立, 不過同時資金上變左要引豐田做爸爸
算啦算係好過比Ford果期好多
不過歷史上只要搵到下錢Mazda就會自爆
而家副偈打直擺嗰堆SUV唔知邊個傻鳩諗出嚟
產品線亂到七彩,仲要有好多小問題
今時今日香港嘅油價keep到$1.4/km 我覺得OK喎
正正係北美鐘意大排量而黎
總之賣SUV唔會衰得去邊
反而個個咁大聲要wagon如果佢真係整就蝕到入肉啦
但係佢可摸耳做好少少
連啲小問題都多到似美國車
入萬記門莫問油耗
喺美國見得越來越多CX-90
但當然唔夠CX-5同CX-30多
同掃把佬xv比較呢
你齋講油耗定咩

兩架車完全唔同性質喎
我只可以用條街開始見到一兩架CX90嚟形容佢
齋油耗咋如果mazda差唔多食油可能考慮下Subaru
差唔多
Mazda壓縮比高, 但Torque converter波箱食油
Subaru四驅食油, 但CVT沒箱慳油
此消彼長
準移英L諗緊cx5 柴
油耗都唔差

申:準備洗intake
感謝 安全性嚟講係唔係掃把佬好啲
明明大直路,前面又冇車,然後佢auto break,跟住比老虎乸屌到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞