萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
如果買mazda 3 2020年款
Skyactive x定g好?sendan同advance又有咩分別?
部MX5尋日跑左一日,食油大約7.8L/100km
下下轟上三四千轉都有咁既表現,俾想像中好
我部MX5都係落地剛兩個月。
油耗都係差唔多,不過個油缸Sensor怪怪哋,通常滿油行頭100KMs個油錶都係顯示滿油,跟住先會加速下跌。一缸油行450KMs左右。
係車嘅顯示都係咁
啱啱入完油比個錯覺你頭果格好慳油咁
好想出m6啊
呢家揸緊m3 hatchback 11年
2013-2019有冇話邊年好
準備下年甩p就換
我唔知係咪比較新嘅車都係咁古惑。
早排去日本租咗㗎好新嘅Mazda 2,兩日揸咗170KMs左右,但頭150KMs居然一格油都冇減過,心諗而家係咪成功突破咗物理界限
架08年Mazda 2油錶就好老實好平均咁減少
搵年份最新嘅2.5 i-nappa版
Mazda 6而家仲用緊個細moon真係0興
明明執下個籠就得
外觀仲未過時
請問ND1 同ND2 外觀有無分別
上28car 又寫RF 應該點分別

2013 CX5
remap 左stage 1都唔錯
我一缸打爆行490
RF 係硬頂 ND1 同 ND2 係車尾有粒sensor
我應該都行到490,只係習慣油錶著黃燈就入
下個月要揸兩程長途車,90%高速公路,睇吓缸油撐唔到550KMs
我見過車友570都得 親眼見過 隻右腳好撚勁
識買一定買Mazda Nappa
靚仔

巴打可唔可以講吓咩叫remap?
要忍腳唔踩到中高轉加上要極快手轉波
時速60左右Fuel Economy個度已經叫我上6波
即係做左啲TUNNING , 改ECU電腦果啲, 馬力同扭力都有升到, 果陣STOCK係172BHP 同埋310LB , 而家係210BHP + 321LB, 都高左23%
架車明顯扭力勁左, 低轉啲扭力已經爆上黎, 變相你用低啲既轉數就可以有到同STOCK比更高既馬力, 會同時慳油左。

我諗代價係成世只係飲靚油?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞