萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
有大緊係買大
油耗就分別唔大
我覺得Mazda 呢d cls 公司會為咗輕50kg唔貼隔音
miata: 肯定會, 輕5kg都會唔貼隔音
4gen 3仔: 放落個評分應該6.5-7左右
MX5到手第一次長途 8日7夜,中間預洗一次衫。
同條女加隻臘腸狗坐大髀/座位底。
為咗配合MX5個車尾箱,專登買咗個90L Duffle Bag,同真空抽氣袋Pack嘢。真空抽完真係超慳位。最後兩個人約5日份嘅衫褲+一個細背囊+一個公事包+細樽沖涼洗頭等+吹風機+兩對Spare鞋+少量狗隻用品,都仲有少少位剩。
MX5尾箱出名冇乜實用性,但花少少心思去Pack嘢其實都裝都好多嘢,兩個人一星期綽綽有餘

我由西岸揸去Montana一星期road trip都係咁玩,冇抽真空添。
兩個人其實ok
聽到歌已經夠
有冇師兄remap過nd1
再嘈cut埋你個喇叭
唔好cut埋我冷氣
呢個Trip一半做嘢一半私人。搞到又要帶兩部電腦同隻狗仔,開頭都唔肯定夠唔夠位。
不過真空壓縮完真係差好遠,一個大Duffle Bag搞掂
見到有部mazda 6 2018 六萬蚊都唔使
有冇伏
睇下係咪柴私
汽油黎
汽油車唔會點伏得去邊
六萬蚊真係平
https://youtu.be/R_wiPFaWitg
有d睇唔開想買柴
就睇下片令自己唔好衝動
外國好多 本地就唔知
有冇師兄揸緊20年CX 5
係咪冇電尾門
Miata 世一 係我心目中永遠係第一 ☝️ 因爲佢陪伴過幾代人既小跑車 絕對係Mazda 經典之作
軟蓬 ND 隔音 都ok的 係踩一定會嘈 慢慢揸聽下歌 正到仆街
隔音性能黎講MX-5就一定唔係好
但正係所有聲音都聽到,加強左係馬路上跑緊既感覺,係樂趣黎
同時個音響系統真係好好

btw 之前旅行租過D錢七,隔音方面我會俾0.5/10
隔音渣過MX-5既一定仲有好多
軟頂Bose喇叭,高速揸110-120KMs,關蓬聽歌其實都聽得好清楚,冇傳聞講到咁淨係有風聲冇歌聲
Mazda唔係autoexe就blitz啦
馬5(2014) 後轆有卡卡聲響 。問車房佬又話冇事
咪就係
無有錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞