萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
Roadster RF,淨係硬頂作弊
希望軟頂冇事
Miata好硬淨,唔使驚

https://www.caranddriver.com/features/a15348900/i-crashed-a-20-year-old-miata-and-walked-away/

I Crashed a 20-Year-Old Miata - And Walked Away
BY KEVIN A. WILSONPUBLISHED: MAR 30, 2016

有獎抽又唔怕recall呀
想搵部19年後既都難
好車好難放手

早排先又買左個摩打搵老友換
避震好似唔掂,有冇師兄有避震機推介
車廂空間夠細,好快凍
路噪? 呢部車係零隔音
睇下硬頂有冇得聽下歌咁姐
軟頂嘈就梗
冇乜分別架
但聽歌係聽到既
不過唔係其他車咁優質既聽歌環境囉
咁師兄覺得nd1 rf mt夠唔夠做 定係一定要nd2
Nd2 無乜盤
其實夠
當然nd2更好玩
請教大家Mazda 3 sedan 1.5同2.0分別大唔大?考慮緊2020左右(應該係4代?)
巴打搞左幾錢?? 換側鏡摩打要拆門板架??
係....搞到唔敢再摺, 摺完成日都開唔返, 要不停開閂好多次佢先會開得返出去
同問, 2019 CX5 想換完LOW低D, 又舒適D既, 而家原裝過彎成架船咁
MT代步會唔會太煩
別小看 ND1 其實好夠做 2.0係再大力d
係 開唔晒影響行車安全 好煩擾
最近入手左速二手馬3,想問各位師兄istop off同auto hold係咪每次著車都要手動set返?
我日日返工都揸
我住個度未開過冷氣住
頭先試開左一分鐘16度已經覺得凍到hihi
就如另一位巴打講空間細應該冇大問題

隔音方面我比較過幾部我之前揸過既,以下純屬自己感覺俾分
RAV4 5/10
BMW 5系房車 7.5/10
Benz S Class 房車 8/10
MX-5 ND2 Soft top 1.5/10
MX-5 ND2 RF 1.6/10

MX-5作為小跑車,隔音方面係返去90年代既水準
但部車有Bose喇叭,音質同音量都夠哂有突,唔似RAV4咁真係咩都聽唔到
停車熄匙時聽歌既感覺係滿足到我呢個耳機L

istop off 可以aftermarket mod
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞