萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
rav4 同 corolla cross都慳油
suv黎計
corolla cross 係堅慳
不過係cvt
e cvt 好似唔一樣 不過渣得mazda 就唔好諗油耗
唔知Toyota 同Mazda 會唔會有深度d技術整合
skyactiv X +Toyota hybrid
唔知輸乜

不過傾成都要整三幾年
咪一樣咁垃圾
我去九州租車自駕時就係攞左部Corolla Cross
慳油係呢個波箱唯一優點,其餘垃圾。
自己買車我冇辦法接受到任何cvt波箱既車。

不過我都係叫所有揀Mazda既人唔好理油耗。你揀得Mazda唔係為左慳油,而慳油亦唔係Mazda俾到你既野。

要慳油去買EV
咁樣下下都壓燃點火根本係無得輸
只係可能咁做連Toyota都怕左你
Skyactive X 唔係衰唔夠力咩
自己都收左皮 應該唔搞喇吧?
係衰成本高同保養煩
其實Mazda 自己cls
如果壓到轉數5000轉樓下
根本唔使加果隻機械增壓

e版嘅mild hybrid 又廢
對油耗改善勁低又增重
結果加左加右成本高到唔想做
Mazda 求下你唔好咁眼高手低

不過其實skyactiv g 已經好好
啪個Toyota hybrid 已經幾夠用
Skyactiv 其實係副幾襟行既引擎
用返雙噴咀先好出diesel
一開始以為Toyota唔比咁做
結果subaru拎左套水平對向toyota hybrid出黎
重有一樣嘢
你太唔了解Mazda
Mazda 要做嘅嘢
破產都要做

佢目標係完美燃燒
下一步應該諗piston wall 隔熱

HCCI都接近完成
點做到鎖熱又耐用
等間cls 公司諗
Subaru 係親兒
Mazda 比盡係契返嚟
Others: 不如大家諗下電動車, 或者混能車好唔好
Mazda: 你咁樣點算環保? 我要用內燃機關攻破50%熱效率呀呀呀呀呀呀呀
佢早十年咁講都已經遲啦
Mazda :社長最鐘意駁嘴 帶埋幾件工程師 一齊駁
另一個角度睇
Mazda 除咗對ice嘅了解
甚麼都沒有
電池技術只能買
如果攻得破50關應該係車壇核彈
叫聲Toyota 做爸爸夾埋Yamaha 整隻v6 v8 ok?
50%係神之領域
現今一般已經有共識就係好難再榨壓到

而萬事得仲繼續揼落去
為緊全人類ice引擎先端進展
cls公司
同意
不過50% thermal efficiency 大機會要缸體做隔熱
傳好似係用陶瓷based材料做
點run佢熱得嚟唔爆炸
諗起都
仲有冇聲氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞