萬事得Mazda 車主揮手區 (24)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
2.5T 12km/L
其他廠engine係得係好力,不過懸掛、操控、波箱、軚感冇萬記咁好。
2.5, 油耗麻麻地, 8.9L/100Km
一句到尾,你講既我想要哂,除左萬事得,仲有邊間廠可以選擇?計埋耐用同維修保養唔該晒你
2.5T 一流
仆街仲慳油過我2.5NA
所以我上部車同而家部車都係萬記

不過引擎方面係佢弱項係事實。
渣過小容積大turbo就知
1.4 1500轉已經200+ nm
低轉高扭話嚟就嚟其實係幾爽
NA點都要高轉d
所以油耗難低
我之前部cx9
2.5T 得8-9km per L
重量同風阻吧

我部CX5都係得9-10km/l

仲要九成highway
我覺得如果係7AT就好,時速100公里都成2000轉
我覺得係因為架車全世界計由1.5 NA到2.5T都有
明明在唔同地區唔同需要下 引擎調性電軚鬆緊就即調較
反而齒輪比一式一樣, 過左60明明大排量版仲有個底響到好肯去, 但已經6波

而家係有8AT似係行dual clutch 用過既人對個波箱印象深刻
Golf 前用家表示
過90多格8波就好
?
雖然都係6AT
但係其實係分咗小型車(Mazda2 /CX3)、中型車(Mazda3/CX30)、大型車(CX8/Mazda6 etc) 3隻波箱 3套齒輪比...

再加上幾乎每款車尾牙都唔同
其實真係每一款車嘅gear ratio都完全唔同
MX-5又係一個俾波箱齒輪比限制左既一個例子。
棍波好少少
自皮佢夠薑用MarkX齒比...
開左發現唔夾個冷氣隔
買多左兩個未開 有無師兄啱?
MX5 2.0L高速公路油耗數字出籠。
4缸油,約80-85%時間高速公路(100-120KMs,偶爾上到130),其餘市區約60KMs上落。
粗略6成時間開篷,約1成時間開唔太凍嘅AC。咁揸法上到16KMs,仲慳油過我架1.5L嘅錢七,有少少意外,MX5嘅Aerodynamic實在太好

換個冷氣隔咪得
廣告

擇善固執
文學水平真係令我五體投地
車輕
車輕真係大哂
Mazda 3講緊1400kg左右車重肯定冇人做到呢個數
車經真係幫唔少
https://youtu.be/yCKJFAgQ-QQ?si=wZCEvhrC57X8Dvvg
馬迷講轉子
用咁多錢搞轉子真係唔容易

雖然現實部MX-30幾骨感
研究先要用好多錢 研發 做就其實唔駛咁多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞