老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1961 Dislike
其實有幾鄟連登仔有老婆喺外國生?!
我自己喺外國生完,醫生都叫我休息多啲唔好咁快出街,食嘢有營養啲,不過跟住佢知我華人本身有 confinement period就話OK唔擔心我

咩西人生完乜都唔理唔使搞嗰啲其實唔係咁,西人都太把supplements 要食,上奶收宮一樣有一堆西方嘢食。
佢係真係好認真咁講
定口噏噏話得啦你生我幫你坐月先
可能佢都諗唔到你咁認真
你因為佢口噏噏走去生個仔
想問一句:
點解生仔唔係兩公婆自己決定?
人地叫你生你就生?
黃屍9成都係呢啲巨嬰
多休息個個人都會做 但情感上唔會咁weak
Best reply in this post
真呀
佢話嚟都要買機票請佢走添呀
根本上一輩話幫坐月好多都唔可信
我媽幫我坐,結果除咗多個人洗衫晾衫之外其他越幫越忙。
親生都咁,何況係冇血緣嘅奶奶。

呢個世界免費嘅嘢係最貴,有得揀一定畀錢請陪月。
你講到西人就冇postnatal depression咁
上mumsnet睇下啲老母講乜啦weak
呃自我中心想自己坐好d月都係嘅

自私嘅位係?
咁奶奶真係仆街咗啲
做得easy asian預咗
哦~~~你想叫人唔好移民渣嘛
呢個post有冇收到五毛?
你其實有能力照顧bb..
全世界都係咁。。
覺得辛苦
請鐘點幫下手
你可唔可以叫你自己媽媽黎幫手?
樓主,產前產後抑鬱可深可淺,你要同老公講明你心理狀況,俾佢知你好需要佢既支持。
至於奶奶度,佢唔肯黎,你老公都控制唔到,可能佢都對自己老母好失望,每個人處理失望都唔同方法,可能佢就唔想講件事,因為男人有時覺得講黎實際解決唔到件事咁講黎做咩,唔代表佢認為佢老母反口係岩。你可以表達俾你先生知你都係大肚情緒上落大,忍唔住要呻下,
講佢知我有你就夠啦~提醒佢你係需要佢既

有好既長輩幫到手係好好福氣,但係幫唔到手既長輩夾硬想幫/迫佢地幫未必係一件好事。

事到如今,唔好諗太多啲無謂人點看待你,因為佢地既然無係你最需要人幫手既時候出現,就唔值得在意佢地。

你好好照顧好自己身體加心情,趁bb未出世好好同老公過埋剩低既二人世界,打好戰略關係。
bb出世之後就會辛苦啲,但抱住個bb又好似抱住左自己全世界既滿足。

最尾你會發覺呢個世界上,最緊要係你自己,bb同老公開心,齊上齊落先係最重要。

其他人有係好彩,無就少啲塵埃
樓主on9,結案。
你有少少產後抑鬱先兆
小心
睇開啲
點解要信一個「人」而付出自己身體個risk
事主自己柒咗就算啦
係度嘴遁都無用
學費就交咗
自己捱埋佢
捱唔掂咪返香港
離婚
On撚9
生唔生會唔會係單純有冇人陪你坐月咁兒戲啊
你自己決定要生,關人撚事咩
第時個仔問你點解生佢出黎,你又答當初你啊嫲話會陪坐月先生,個仔聽到屌柒你都似
你阿媽阿爸呢 都唔飛黎幫你?
咁你自己屋企人都幫你地底泥喎
如果樓主係第一胎就真係要陪月架.

對你健康同BB都好,幫你買餸煮飯

補身

初為人母餵奶湊B好辛苦,呢D錢唔

慳得

2,3萬港紙應該搞掂
又係死曱甴
睇到呢句就知樓主係潑婦黎

反口係奶奶唔岩
但將呢件事放大幾萬倍真係好心胸狹窄
真係得女人先會岩
你老公好慘
x2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞