老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
同老公奶奶講有產前抑鬱想落左佢
個個都唔想湊 生左出嚟對個細路都唔係好事
如果講到咁個老公仲係話唔想傾嘅
離婚吧啦
我意思係無外人幫手都係要靠自己

老公無論有無外人點都要幫,提嚟做乜
唔使一嚟就起鋼嘅
為母則強,奶奶嚟唔到仲好啦,一陣你煮d 嘢唔啱食咪仲慘。睇下可唔可以係當地請babysitter, 當手湊bb, 老公做家務,食個到睇下有無得係當地訂月子餐,其實都應該搞得掂。
可能你擔心坐月後身體唔好,其實只係用較長時間去再調整返身體啫。所有嘢都係解決到嘅。
呢個時候要照顧好自己同bb 先
有香港人過左去做陪月
比錢咪有

人地唔免費過嚟就話當你地底泥
小心產後抑鬱
去得外國生都唔係窮撚啦
請個人有幾閒
我都唔係好明,有得用錢解決嘅嘢,又唔係無錢,真係唔值得花咁多精神去諗
辛苦嘅係自己

樓主最初應該比貴D去台灣貴婦月子中心
有啲有得加床畀老公瞓
其他人嚟唔嚟探你都無咩所謂,起碼有人照顧先,照顧埋個仔
香港都有上門服務,但唔係24小時會上去煲湯煮飯湊仔,幫下你洗頭按摩咁
我老婆生完之後去外母到住,比佢老頭豆話我無幫手湊。🤦🏻‍♂️
你外國邊到?而家幾個月?英國加拿大都好多陪月,用錢解決到既就用錢解決啦,嬲都無用
我有冇理解錯,你自己做咗人老母,仲期望人哋貼心照顧你同你個仔?你係智障定係殘疾?個仔出世有無被照顧得好完全100%係你作為老母嘅責任,你自己坐月坐得好唔好係自理能力問題。除非你生仔嘅時候出血過多到而家都爬唔到落床就另計。

唔好講嗰個係你奶奶,就算係你親生阿媽,都唔應該expect佢會全力幫你湊仔兼照顧埋你,你老母生你嘅時候又有冇人幫佢?

做咗老母啦,港女
坐月都係買齊台灣坐月湯包
唔落肉都冇問題 坐得幾好
如果冇人幫手最好都係全奶粉餵養
咁就唔存在佢訓覺你又要屹起身泵奶
會休息多少少
英國要請陪月都唔難 部分地區有香港人做
同埋都唔會有人坐月坐得好㗎喇
三四個鐘餵一次奶又要泵奶呢啲唔係話多條友幫手你就可以訓覺,係冇可能㗎

要早bb一個鐘起身,熱敷5mins按摩通乳腺5-10mins>開始泵20mins>泵完按摩清乳腺10mins+>冷敷直到乳房唔痛
三個鐘重覆一次,你數下自己邊有得訓

只係話家務留返俾老公收工做、煮飯
其他基本上要自己一腳踢+一齊照顧

生仔係自己&老公決定
呢個世界除咗自己之外
其他人講嘅承諾你當佢9up就唔會覺得難受
就算預訂陪月都有機會起飛腳
所以做好準備可能要靠自己係好重要
以後都係咁教仔 萬事留一手
那我唔後悔生仔
但如果唔係佢實牙實齒話會過黎幫手,我哋嘅計劃可以係香港生完先移民
咁就坐月坐得好好多

真心覺得自己on9在,考慮計劃時take into account 一個唔可信嘅人
我係on9㗎喇,身體唔好我自己受返
都係想屌下個奶奶陰9我啫
扮?Gay佬點生仔?
老公個妹,即係佢自己個女啦。
心抱邊及掌上明珠,你慳啲啦!
不過掉轉頭諗,其實你奶奶唔來可能係好事,你未必頂得順佢。
外國都有陪月,不過係大陸女人多,香港人未必啱牙,所以你可以試吓月子餐。
佢最好都死埋佢
成日開口埋口怪責人地
人地應承咩咩咩,自己完全無責任咁
一味指責人不是
個仔比個女人搶左去外國,仲要人飛去外國湊個唔知幾耐先見一面既新抱
感情唔深之餘仲要閪格
人地話幫的野就要預咗佢甩底,
唔係話佢正確,但你信佢同時應該要考慮埋個變數。
生仔唔會單純因為有冇人陪坐月而生je?
見你得呢個PO,認真答。
唔好諗住佢如果真係嚟會幫到,經驗所得9成奶奶幫唔到之餘仲會多多挑剔,好多上一輩惡習搞到你寧願冇人幫好過“有人幫”。剩係點都著尿片貼到邊個位都可以搞到爆3、4次尿先肯改,抱住個B瞓搞到你放唔到佢落床瞓呢啲成日聽到。

冇奶奶幫真係一定好過有
…又repeat

咁而家係無過嚟,陰咗你。咁點?

生仔咁重大決定都可以賴人唔幫你手

佢仲有大咗供書教學點算?
女人真係好weak
有能力去外國 就當自己外國人啦
仲跟傳統野
係三叔見過類似投稿
好似比迪偉鬧到飛起
有個咁既老公你真係慘
離婚你又唔會
唔俾佢見個孫你又唔會
其實你都冇乜可以做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞