老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1961 Dislike
係爭唔落架啦,生仔咁大件事,真係要考慮好多嘢。我extreme啲, 生之前我會預計最差(比如個小朋友生出黎有殘障、突然變咗單親、個小朋友生出黎勁百厭勁難教) & 完全無人幫到(預計老公都幫唔到)嘅情況,如果咁都仍然有勇氣又有計劃,先決定生,絕對唔會因為第三者(莫講話奶奶,就算係老公嘅「承諾」都唔會)因素而影響自己生唔生嘅決定。

到時你仲多嘢呻
正向D .... 問題都發生左, 稔返太多之前既野都無意思 .... 不如稔D 野令自己開心D 仲好 ...
仲有 .... 咪當今次睇清身邊既人既真面目囉 .....
慍多D 朋友傾下計, 呻下 ... 見多D 人 ... 祝一齊安好
洋人少有家傭生完自己湊唔得閒化裝一定殘喇

個樣殘唔殘、副偈健唔健康其實未必關坐月事。

一諗到啲最傳統嘅坐月唔俾洗頭沖涼嗰啲就覺得好撚恐怖
客氣,個B係一個好寶貴嘅獨立生命,請你好好照顧好佢。
港女真係好撚癲
送咗個bb俾人咪得囉
識閪咩
唔好話連登仔
未生過/主力湊過既丈夫都好難理解
唔好亂諗野。 同老公同fd 傾下計, 生完係好多野煩, 過左呢個moment 後邊就好好多, 新手媽媽+oil
樓主個 mentality 根本未ready生仔生女
生咗重要人哋 pampering
人哋老母唔理佢就發爛渣上連登求安慰有時間上連登但冇時間湊仔
agger
好多do and dont 似迷信多過科學
啲人吹到要好小心,唔做就會瀨嘢乜乜乜
聽聽埋埋就會覺得坐月好複雜,唔請專人唔用貴嘢就唔得
再睇下論壇、YouTube啲人share,覺得人有我冇怕唔跟足會出事
明明好普通嘅事,搞到好似踩鋼線咁
啲月嫂為咗顯得自己專業,一定會同你吹到呢樣嗰樣得佢識
你做就錯,要跟佢嗰套先岩,俾佢洗完腦覺得佢好掂,之後有親友生完B咪會介紹佢俾人,又多啲生意
明白 奶奶其實真係玩咗你一獲
連登好多人未生過仔 只係上網鬧幾句唔使代價
唔需要咁放上心
佢地唔明初生有幾難照顧 有幾辛苦
基本上媽媽如果無人幫手 會完全無得休息
不過你奶奶都Reject左唔肯黎
而家唯有好好地兩公婆夾手夾腳學照顧BB
好多BB兩三個月就戒夜奶 到時會舒服好多

作為過來人 想勸你盡量休息
太攰就放棄人奶 沖奶粉
唔好再諗你奶奶 佢咁樣突然話唔黎
當睇清佢咩人 自己係佢心度咩地位
日後唔想見咪唔見 講白個句
好聽就婆媳 唔好聽其實無血緣關係無剩
嬲既話 唔好見佢 當無呢個奶奶
而家最緊要好好享受同BB既相處時間
你再圍繞住奶奶既嘢深掘落去
只會影響情緒
BB出世頭一年會以極快速既時間成長
個個月都唔同樣 好好珍惜同佢既親密時刻好過
無謂為咗奶奶搞到自己咁唔開心
即係你因為你奶奶話肯幫手湊仔 所以你就咇個仔出嚟旨意有人幫你湊?
湊仔唔係老豆老母責任卸落個奶奶度?
我戥你個仔慘 你唔想湊不如塞返入去啦
你個腦都未發展成熟就生仔真係害咗個仔一世
我第一個月開始都係自己湊
我個姐姐都未湊過BB,我都係上網學
主要係煮食嗰到幫手
前四嗰陣買定茶袋入定D南棗、龍眼一包包
印定餐單畀姐姐
凌晨就同老公錯開
瞓到幾多得幾多
唔強求人奶定奶粉(當然託賴阿B生性)

隨住移民日多
我見youtube上面好多分享直送坐月飯餐
定時定候送去
訂唔起的話都唔係呢個時候怨
你唔係今日先知自己經濟狀況
香港請個工人姐姐5000
無人逼你「要生就移咗民先至生」

都係嗰句
條路自己plan
個B旨意父母指導日後人生
怨、發洩平衡情緒,係非常ok嘅
但唔好成為唯一「解決」方法
係呀 你奶奶幾十歲人下爬輕輕
算鳩數啦
啲長輩又縱孫 到時幫你湊 又餵水
又長期抱住
再黎電視手機送飯
到時後悔都黎唔切

佢唔黎 你就當自己做足100%
完完全全由自己照顧BB雖然辛苦但其實幾有滿足感
唔好諗坐月坐唔好老左會點
我媽無坐過月 生左兩件
身體仲係好好
我上年生完 無坐月 照沖水喉水 照出街 照拎重嘢
其實真係無乜嘢
覺得腰酸背痛就補下鈣片
得閒煲下湯水上下奶
坐月呢啲濕鳩中醫概念黎
你on9架人地老母識影分身呀
同埋你生仔, 人地叫你生就生
咪撚on9啦
我阿媽生幾件, 都係自己攪掂
仲話以前係拖住一個, 孭住一個
都去街市買餸煮飯
得閒仲打下麻雀
以前個世界仲艱難,又無咁多網購同育兒資訊
都養得大我地

樓主既問題應該係當自己既問題
係人地既問題
郁D就話人地當你地底泥

講真,你有咁既諗法
都同地底泥相距不遠啦
其實岩岩生完已經要照顧初生BB
完全無得休息 仲要谷奶 塞奶 發炎 發燒
三四個 鐘就要餵一次奶
又無人幫手煮吓嘢食
再諗返奶奶之前催生仔 又應承話黎幫手
最後唔黎 個心可能真係會愈諗愈嬲
尤其又攰又唔夠休息Bb仲要喪喊
更加會將啲負面情緒放咗落個垃圾奶奶度
只可以勸樓主睇開啲
先照顧好心情 唔好再諗奶奶嘅事
要屌屌撚咗老公先
痴撚線 個仔結婚係比人搶咗個仔
你有病睇醫生啦 你呢種人攬住個仔過世
咪撚催佢結婚呀癲佬
係呀
到時你叫佢點改
佢一句:我山長水遠黎外國幫你手
你仲咁多挑剔
唔難對錯 你都已經錯曬

我係你會感謝奶奶唔黎
生完係敏感啲,即使奶奶嚟幫手,其實你都唔一定開心㗎,係辛苦㗎,加油呀,試下同老公慢慢講,可以有咩想佢幫多少少,媽媽唔易做,加油!
佢淨係諗到自己
有無為過人諗啊
唔通個老母掉低個女既仔飛去照顧事主就唔會係當自己個女係地底泥咩
仲要人地生左先架
樓主覺得你有少少產後抑鬱建議你立即請個人返嚟陪月
有病
自己揀個時間同人撞左,就話人當你地底泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞