老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
唔識字?
佢奶奶應承咗佢會去但反口 可以反轉屌鳩樓主?
我個底線係唔可以因為任何原因去殺另一個人。
作為一個成年人,一個阿媽,無論佢咩病,都唔可以有殺BB嘅傾向。
唔使解釋佢抑鬱barbarbar, 點抑鬱都應該有做人最少嘅低線。佢跳佢事,唔容許殺BB.
基路難行呀巴打
樓主衣家應該 focus 喺生活上有無咩不適地方,例如休息時間唔夠?跟住同老公攤開傾下點解決同分工,唔好loop 左D思想去邊個邊個水鳩我嗰度喇。如果有唔開心就同老公傾下,同埋凡事睇開D

BB出世頭半年係最辛苦,我同老婆分工就係佢做 day shift, 我做 night shift, 結果頭3個月每日都係訓得2~3個鐘,勁幸苦。湊B嘅喜悅大約係半年後先開始有
叫奶奶陪坐月唔抑鬱都坐到抑鬱啦
下下都話抑鬱大撚晒,根本就係佢自己脆弱。
荷爾蒙嘅嘢到你控制咩
情緒病控制到就唔會每日咁多傷人同jump case
“傳統” 呢兩個字 已經 可圈可點。
你所知既傳統 可能 只係 廣東人 既傳統,廣東以外已經唔係咁,都唔講華北,就算隔籬福建 台灣 坐月方法都唔同。再莫講話 食材係好地域性,廣東有既野其他地方未必有。
所知既傳統 有時唔知 係傳左幾耐,可能傳左一百年都唔夠,咁短年份 都可以叫傳統
有奶奶未必好

過來人經驗
個身體你嘅, 個b你嘅, 老公你揀嘅,
為母則剛
有情緒問題, 就出聲同朋友講
有病大家都唔想,呢個可接受。
但自己病,要殺埋個B, 就算幾病都應該有少少common sense唔做得下麻。
如果真係有傾向自己會出事,就自己搞掂自己,防止自己去殺一個小生命。
殺BB係無任何籍口可以接受。
你要留意下自己會唔會係產後抑鬱呀
其實我就覺得唔好理人講過乜有無做過乜
因為所有事都唔係必然嘅
最緊要你要同你老公溝通好
話畀老公知自己嘅感受
仲有照唔照顧到自己加bb
陀仔十個月都終於見到bb喇
真係好替你開心
仲有呢道有d網友可能未經歷過/講難聽嘢唔洗成本
你唔好上心,最緊要自己舒服
人哋點對你唔洗理,最緊要你點對你自己
攬攬你
就是這貨
人地老母應𠄘左,所以一定要過嚟照顧我

自己老母, sorry 病左,下次先
第日生左唔好俾奶奶見個soon仔囉
講真 奶奶哩種生物都可信既咩
唔係地底泥~
係肉便器+生仔機器
佢哋唔生都係咁 基因問題 關乜鬼坐月事
咁你自己老母呢?
你老母當你地底泥?
佢老母生左佢知出事,唔撚再同佢痴
高質👍🏻
好撚在
我心諗明明佢奶奶做咗嗰commitment 在先而反口

都咁多人正評佢嗰留言係咩事
當然要解決請嗰人都好容易,不過嗰post明明係反感佢奶奶單嘢
你依句全世界都適合
個個都控制唔到架喇
咁之後呢?
呢班撚屌:我抑鬱架,我要殺B
(奶奶之前有游說我哋生仔,我哋話唔想生,要生就要喺外國生,佢就一口答應我哋喺外國生去會過嚟幫手)

????? 建議樓主真係去睇下醫生先
嬲到反艇又話唔想生又話可以係香港生
屌你老母臭雞
你應該慶幸佢唔黎
而你同你老公亦都係外國三人家庭
少好多婆媳關係嘢要處理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞