老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
外國生小朋友預咗係自己兩公婆一腳踢
你估香港咁有陪月有工人有四大長老
因為奶奶會黎外國幫手 > 所以生

有d擔心你個仔😋
阿嫲年代生完第二日就落田耕田都冇病冇痛長命百歲
我開刀,而家都第三星期,肚個傷口仲會痛,尤其起床個下,都仲要搵野扶先撐得起個身(所以最怕阿b突然爆喊,起身個下慢)

返到屋企個日唔覺意,飲左啖凍可樂,一飲凍野 + 宮縮,個肚痛撚到hihi

跟住啲惡露去得唔太乾淨,好彩有啲月子湯包。我唔係話一定要老火,但啲藥材野真係有用,我覺得啲惡露真係去得順左。

去廁所洗手,一開水龍頭啲水未即熱,手指就開始痺,入左風,一直有用薑皮煲水浸手,但都係keep住痺痺地,最矛盾係餵奶已經一定要抱,其他時間都唔太想抱係因為隻手會痺到無力...有時係房想落廳,真係驚手軟跌阿b落樓梯..
我個人本身都易頭痛,所以我好驚頭風,而家次次洗頭都用薑包煲水好大陣象orz

坐月係緊要,做完大手術(就算順產都一樣)身體一下子好大變化,要休息 & recover。
bb換片、餵奶、沖涼、半夜扭抱,全部都係挑戰。

但 奶 奶 絕 對 唔 係 陪 月 嘅 好 選 擇 。
應 該 慶 幸 佢 唔 過 黎。 千 祈 唔 好 咁 蠢 仲 主 動 嗌 佢 過 黎。 到 時 相 處 唔 到 , 易 請 難 送 你 仲 煩 。
其實係搵個人幫手姐
生完未回復到 初生又餵得密 又要換屎片
有人幫手照顧同飲食均衡係好有幫助
應該一開始就唔好應承生
your body your choice
咪自己請個陪月囉,你先係BB個媽媽又唔係你奶奶
古代農村、香港50-70年代生個啲,咪又係無得抖
人有錢咗注重養生啫
我奶奶又係咁講 叫我地生俾佢揍 我唔出聲等我老公搞掂佢
咁都好信
最好就請工人+自己老母幫手,奶奶湊一定出事
生仔真係要考牌
奶奶唔係老馮要服侍你
唔順氣咪叫你老公出錢請helper
我覺得你奶奶有問題多啲喎
明明講好咗你幫手就幫手照顧㗎嘛
而家又反口唔認一啲口齒都冇
外國人都冇坐月 死哂未
在家靠父母,出外靠自己去到外國千祈唔好諗住再有依靠,冇人靠得住,最可靠嘅就係自己,好好生活,幸福比佢哋睇
睇到眼都突
好似玩泥沙咁
樓主個問題唔討論啦
個奶奶係衰 出爾反爾
但係自己小朋友自己個責任最大
老公又有份 唔黎咪叫老公幫多啲手囉
生個仔都講到生個個念頭唔撚關你地兩公婆事咁
殺咗你個仔塞返入去你個閪到囉
落咗佢攬炒
連登仔: 點解D鬼妹好多都係30/40歲左右就開始勁殘
都係連登仔: 鬼妹都唔洗坐月啦係你班港女最麻煩
港女扮上菜

當年你老母喺馬桶痾屎唔小心泌咗你出嚟,咪又係肥肥白

以前啲人一生完仔就要落田耕種
你又當個仔係地底泥囉
你又當個仔係地底泥囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞