老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
湊小朋友係你2公婆自己責任
我都覺得樓主可憐
佢應該去啲媽媽group 上問下意見
擺低畀個男人一個揍,等佢感受下
佢咪一樣咁撚廢,同類相吸咪好
連登真係有好多人有情緒病我發現
補充返-
我媽身體唔搭得長途飛機,一早講咗唔會過嚟,奶奶本身都知

我哋響大肚前一個月,奶奶嗰陣時已經湊緊老公個妹個仔,但都話會過嚟幫手,真係臨尾先翹起我哋

我都知我戇鳩㗎啦
依家叫做清楚明白佢哋係點對我
佢都唔係醒啦

做嘢得一個plan,生仔咁大件事應該要諗埋最壞打算啦,一陣如果奶奶唔係咁反口,而係大病幫唔到手咁點

佢自己都大安旨意咁,到天氣不似預期就淨係識上連登呻話自己係底地泥

佢老公又係廢嘅,個老母幫唔到手一句話我畀錢請人臭咪得,個老公又做唔到

樓主一開始諗唔好生係啱,兩個都柒吓柒吓咁就學人生仔
呢啲咁撚樣嘅奶奶,好彩佢唔肯過嚟,佢肯過嚟,肯定激得你仲甘。奶奶幫手坐月,十個有八個都係搞事多過幫手
你似係產後抑鬱啲fd

產後心理好容易諗埋一邊
今次將件事放到好大
其實只係小事一件

你之後可能會對你老公不滿
或者任何野發脾氣
然後攬住個仔演粵語殘片

建議同全家攤出嚟講 你有產後心理病先兆
要大家注意你啲心理狀態

認真咁講
自己陰道 自己負責
女性身體自主呀嘛 乜唔係架?
我同你情況一樣,而家喺英國,我捱咗三年湊到個B上幼稚園。想傾嘅可以TG我
@absurdbear
樓主你生完小朋友保重身體
你奶奶應承左幫你 最後無黎係佢唔守承諾 唔係你問題
不過當下就唔好著單呢件事
反而可以上YouTube學下坐月
無人幫就要自己撐住
否則你坐唔好 都係你受返
加油!
其實大家家人無金錢瓜葛,無利益,口講口賠
你可以話你奶奶反口覆舌
但係最終個BN係自己
唔應該有一刻覺得生完有人照顧係應份
你都做人老母,遲吓都要教自己細路
你唔係教你個仔,乜都靠人吓嘛
無人靠都有好多方法,外賣,請陪月乜乜乜
如果四大長老死曬,係咪就一世唔可以生仔?
做咗人老母就堅強啲,乜都要靠人,你叫你老公中出你奶奶,叫你奶奶陀咪得
過黎幫陪你咪仲煩
路都唔識
買廁紙都要問你邊度啦
人哋講兩句你又信哂
再者點睇父母本人就要咩起100%責任
有人分擔係bonus
經驗唔夠
長老會認真睇孫從來只係bonus

但佢地無孫嘅話
就無得喺佢啲朋友面前晒孫

不過坐月一兩個月都唔扮下就過份左
睇孫睇十年
同阿仔堅強啲 唔洗俾面奶奶 第時有咩都唔洗幫佢 正面啲諗你以後有多個理由唔幫佢地
你識講佢個女呀
產後情緒變動會好大
強烈建議你諗開啲 唔好再深究你奶奶壇野
主要係放過你自己 唔好搞到自己咁唔開心
陪月嗰啲 你試吓搵當地陪月
唔好再諗你奶奶 唔嚟咪唔嚟
你咪癲啦
鬼妹都係會去休息
只係習俗唔一樣
自己應付?咁要個老公嚟做乜?
個老公死撚咗呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞