老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
我情況同你一樣,未生前就話幫手湊,仲請埋工人,點知生完工人疫情黎唔到,奶奶唔湊不突止,仲好鐘意入黎指指點點,話bb着得少衫,又話我地換片慢等等,最後我係有產後抑鬱,日日想抱住個b jump,不過最難捱嘅日子都過左去,一天光哂

而家同奶奶劃清界線,唔好以為佢好好人,始終係人地呀媽
學下點做人老母,下下指意人唔係好事,你始終先係人地阿媽
睇得出點解你奶奶唔幫你
原來傻嘅
絲打,啱啱生完要照顧初生BB又要適應好多轉變,係真係好大壓力。不過為母則剛,為咗你自己同個仔,就算無人幫,你都要照顧好自己。生唔生小朋友,唔係因為其他人講啲咩,「應承」咗啲咩,而應該係一個深思熟慮嘅決定。就算俾你奶奶真係過黎照顧你坐月,咁之後呢?生一個小朋友要諗養育佢至少讀到大學,每個階段嘅小朋友都有唔同嘅困難要面對同處理,你奶奶(或者任何人)無可能長時間咁「幫」你湊仔。同埋養同教係兩件事,教育係一生嘅事,亦都無可能假手於人。所以絲打你要調整自己心態,諗下想自己個仔成長成為點樣嘅人,想自己個仔有一個點樣嘅阿媽。
你都係想有人幫你睇住姐
自己唔想睇
抵啦生仔
起底--->無開過任何POST----上一頁
樓主,呢度好多中學生或毒撚,佢哋唔會明你感受
不過你老公都唔幫你就慘左啲
係,你而家係比你奶奶呃咗
你而家應該屌你老公,問佢點解唔向奶奶施壓
問佢以後企你呢邊定佢老母果邊
如果佢覺得佢老母冇錯,你呢段婚姻需要謹慎重新審視
以後記得擺自己擺前d,擺佢哋擺後d

祝君安好
但係生唔生小朋友只係睇奶奶幫唔幫到手就決定,你兩公婆都好撚有遠見
最好逼死埋個老公
等佢自己一個湊仔
你仲有機會覆桌㗎

喺之後10年教到你個仔好憎你奶奶咪得
其實坐月有冇科學根據

我指大量休息當然要

但果d唔出得街呀 吹風呀
飲太補又唔得呀
產後抑鬱睇醫生啦
咁你咪自己坐月囉
邊個話坐月一定要人服侍㗎
大把人冇陪月 自己搞掂啦
你老公乜都唔做既咩
佢既遠見係
去外國生仔=解決所有問題
點知無親友幫就怨外母唔幫手
算啦
想生嘅自然會生
唔好聽任何人講然後走去生或者唔生
唔好唔避孕然後話有意外
中出一次爽幾秒然後負一世責任,真係好戇鳩
坐月 is overrated
佢老公話可以請陪月,用錢解決
係佢覺得要怨下人先舒服
點解要洗佢錢請人,明明有免費工人洗
咁樣就叫當你地底泥
有幾長,我都係得一個星期。
可能好有錢呢
有遺產可以忍下
人地應承你個時點知個女個仔有事要幫手
叫你生姐
鬼知你幾時生得出咩
同埋個仔你你份?搵自己啊媽過黎唔得咩?
人地產後抑鬱又話人weak
講真樓主陀b都陀足十個月
個老公出一個月糧請個陪月都好公道姐
係香港好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞