老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
你哋係成年人係咪?
有仔咪自己凑囉
4大長老冇責任同你湊個喎
幫係人情
唔幫係道理

係要揀嚟凑嘅話
自己個女vs 人地個女
一目了然啦係咪呀
亦係人之常情

唔幫你就話當你地底泥
做人阿媽喇成熟d啦
佢老公可能都要番工搵食
點睇都係樓主廢d
2024年仲乜撚嘢生仔傷身

全世界老母都生過仔,結果全世界女人長壽過佢地老公

事實你老公返工撐起頭家仲傷身,起身煲湯啦仲訓
咁生仔又真係傷身 ,隨時死人家
奶奶唔幫手坐月
你地本身都唔想生
不如個仔擺低孤兒院算啦
外國孤兒院福利好
會幫你地照顧好個仔唔使擔心
你拎埋數據真係駁唔到
又真係好似平均壽命
全球各地都係女人高過男人
而且差距好似擴大
佢個女 你已經講咗重點
真心建議唔好諗咁多,自己𨍭牛角尖不停諗比人厄咗,好大機會會產後抑鬱,既然都生咗,睇開D享受同小朋友相處既時間
唔係以日計,係以週同月計
你都戇鳩
咩叫咁既奶奶
山長水遠, 人生路不熟, 食既野完全唔同
過到黎得自一個 老公又見唔到
大把因素可以令一個老人家諗諗下放棄

根本一開始搵佢老人家黎就係錯啦
你成世人第一次比老母老豆呃?
呃你食藥水咪又係咁

一定男人負責生仔
離婚啦 你值得更好sis 單身都可以好精彩
鬼叫你去外國生咩,本身都地底泥啦
你上黎連登圍爐都幾奇怪

又生仔又移民,踩哂地雷

睇開啲算啦,其實你奶奶已經照顧緊一個你仲覺得佢黎到呢下你都唔太識計數,唔再加口屌你,以前啲人邊有咁多support,咪游水落黎咪又係咁
都去外國,坐乜撚月
坐月其實除咗中國人會做仲有咩國家嘅人會做 ?

係咪所有其他唔坐月嘅國家嘅女人都身體有問題 ?
其實咁大個人仔都生埋 仲諗乜都要有人幫係咩心態
不過啦 反口又真係唔好 打和啦
你去得外國,咁坐乜撚月
外國冇坐月,一係你咪比錢請
佢個問題唔係唔肯黎,佢係衰在彈出彈入水鳩人吖嘛
同埋,啲野講完圍完爐有令樓主開心啲就得啦,唔好咁認真講大道理
叫你老公出埋佢嗰份力
樓主你呢個post應該post親子王國會好過呢度!
其實成個亞洲都有大大小小坐月方法, 講白d只係一個recovery過程
不過係中國人特別講究
台灣果邊其實係最講究, 可以睇下佢d女人生完真係keep得特別好
唔坐月唔會有身體問題, 係真係殘唔殘既分別
正如普通人大病後唔調理休養, 你一樣會殘
真呀 我公司鬼佬公司
paternity leave同maternity leave一齊改咗名叫parental leave 男同女一樣都係放16 weeks

啲外國男同事個個放完返黎個樣都勁撚攰
你係因為你奶奶話會幫手陪月
所以你生bb?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞