老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
你條底線關人撚事咩
睇到自己咁高笑撚死
使撚,生過女人不嬲都係majority,就算講到今時今日全世界最低生仔率既香港,都係得4成女人無生過

上面堆數字,尤其30+女人,生過仔比重更加大

結論:生完長命啲,傷身?
喺連登呢個仇女論壇預咗冇人幫你架喇

樓主加油
你真係戇撚柒尻,咁你咁唔撚想湊咪掉撚咗個細路去孤兒院囉戇尻,你咁撚易比人陰撚到你應該都無咁撚高既智慧培育下一代咖喇,交比人湊啦豬閪
仲有話樓主搶咗奶奶個仔去外國嗰啲
咩思維先講得出
咁點解要最後會選擇生?因為有人幫手?
你說得對
Y染色體 比 X 染色體 少梗截 對壽命真係無影響
人地都話產後抑鬱,個腦出事呀
你煩唔煩
港女真係負資產嚟
當你袋低泥啫
應該有產後XX
小心啲
所以話呢
生仔真係要考牌
好似你依d on9女人真係唔好撚害下一代
仲要人地飛過黎幫手
老奉?
你唔係地底泥
你係當人地係地底泥多d
點解要靠人?
本身個腦都有事
你本身都當人地老母係外人/工人啦
你有冇對佢好似自己老母咁孝順? 俾一樣家用先?
生仔咁撚隨便架咩 人地就咁應承一句就即刻生
萬一你生完奶奶有咩事唔嚟咁點?都係要plan b㗎
建議去 baby condom 度講, 好過係呢度講, 呢度連登仔只會屌柒你 0 同理心, 坐月無人幫易產後抑鬱, 24小時對住個B 得你一個 真心慘

我明你依家感覺比人呃9左, 加上生完心情更差 , 老公又唔想理 (佢夾係中間 ,但應該都要盡量安慰下你 )
4gaylo又扮女人
我覺得你奶奶反口都唔係咁好,不過你都唔好老奉要人幫
坐乜撚野月哎根本
大肚咁耐仲坐唔夠咩
我老婆生完兩個禮拜
已經同我日日出街
依家咪一樣身體健康
怕乜喎

你可以棄養架麻
咁其實生完好多人都無請陪月,都係自己湊番個bb,應該可以的,加油
產後荷爾蒙唔同咗, 真係會好影響心情

你諗下, 生小朋友本身就係你地兩個人嘅事
奶奶幫到你就bonus
幫唔到都要兩個人捱

你阿媽有病嚟唔到, 你會體諒
同樣, 你奶奶有其他事處理, 你都要體諒

再講, 佢唔可以長期留喺度幫你,
雖然最critical 嗰一兩個月真係好想人幫
但係講到尾, 初生嬰兒時期大部份時間都係要你兩公婆捱
只好叫你老公幫多啲手

利申: 同路人
我都同情樓主
但見到佢話因為奶奶應承會幫手先生
又覺得佢有啲爭唔落
你點知人個腦彎左係諗咩
前年有單產後抑鬱掉B落天橋
佢唔係為左同人鬥氣要B死/陪葬
而係個話為B好,唔想佢以後受苦,覺得世界太差,唔適合BB生存,出發點係為BB著想,但完全諗唔到咁係錯,
個官形容事件係悲劇,最後判入精神病院

產後抑鬱同一般抑鬱唔一樣,因為d老母有錯覺會以為殺B係為BB好,d老母根本就已經分唔到咁係唔岩,反而覺得咁係為BB好,所以你話d老母應該要分到基本對錯已經唔岩,因為佢地覺得咁先係對B好

我諗大把產後抑鬱老母都有殺子念頭,但僅僅只係一個念頭,嚴重到實踐出黎的只係極少數,同埋個腦已經完全彎左,而發病時身邊人又唔關注唔理佢,令老母覺得個世界愈來愈不利BB,繼而突然間斷線做埋落手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞