老公屋企當我地底泥

602 回覆
37 Like 1962 Dislike
以後叫小朋友唔洗認佢
他朝君體也相同
老左叫佢靠自己女個仔去照顧佢
其實我都試過,上年生之前我媽死都叫我唔好請陪月,佢自己幫我坐月,話自己好有經驗,外人唔及佢,結果臨生前2個月用埋d 好荒謬理由放我飛機。我當時都好嬲,要臨時人臨急請陪月,寧願當初唔信佢。但無法,唔自己on9 咁信都信咗🤦🏻‍♀️,唯有靠自己同老公負責返。

我想講,連自己阿媽都可以唔可靠時,更何況人地阿媽。唔好因為咁而諗到覺得奶奶當自己係地底泥,明白啱啱啱生完容易有情緒諗埋一邊,佢都可能有自己苦衷同難處,幫你坐月可能幫唔到個女,左右為難,唯有取易不取難,揀個住自己身邊容易幫手啫。

老一輩d 女人好多時無出過黎做野,或者無乜職場經驗,唔會明咩叫應承咗就要 get the job done, 信口開河應承咗先,之後就臨時縮沙。

唔開心係可以ge, 亦都係理解, 但唔好用呢個負面情緒同諗法維持咁耐,宜家你唯有盡量收拾心情處理自己情緒,同take care BB, 揾到陪月就揾,揾唔到就叫老公幫多d, 生仔係2公婆 ge 共同決定同責任,唔通你2個唔生你奶奶逼到你地咩。

阿媽又好,奶奶又好,老公又好,陪月都好,佢地幫手都未必合你心意,有d 請咗個唔好 ge 陪月都要受足一個月氣唔敢炒。總之點都要有個心理準備,永遠要靠自己,得自己先係最信得過,個bb 啱啱出世,你地做父母條路只係啱啱開始,一定會面對更多挑戰,加油💪🏻見步行步,以後有乜都唔好信哂其他人,為母則強。
唔嫁都嫁咗又岩岩生咗

一開始唔應該嫁呢翻說話
呢刻同樓主講係冇意思啦

功利咁講係要拉攏老公企埋一陣線
朋友介紹你去某間餐廳食,點知唔好味,呢啲叫陰鳩
自己生仔,生完想屈番個生仔責任落人咃度,呢啲叫戇鳩
唔好比佢見個B
其實咁辛苦點解要生
個女當我係地底泥,自己走咗去
你都有病
你無老母㗎?
發神經 你唔想生既 點講你都唔會生啦
佢老母就係老母
人地老母就係工人
點解咁多人覆條on9
呢啲野不嬲自己決定做唔做
同佢講咁多把撚
咁睇住小朋友成長都有好多樂趣同幸福既時間既
產後情緒會有啲波動
佢老人家唔想飛咁遠都正常,假設你個外國係飛好耐個種

你自己養好身體,放鬆下
照顧好自己最重要

Btw, 你老公廢廢地
叫你老母過嚟幫你坐月啦
如果自己老母都唔so你
就唔好怪人哋老母
唔幫你湊仔就地底泥 自尊心要幾弱先講得出
好中point
產後抑鬱係一種情緒病,冇人想自己有病,但個病要出嚟嗰時唔係人人可以靠自己控制到

當個人進入忘我同埋歇斯底里嘅狀態,唔會有底線
係香港咪好地地,走乜鬼野
如果我移左民,我都唔會特登叫自己老母飛過嚟陪月更何況係人地老母
咁想人湊你咪叫個老公停職一個月嚟湊你,麻煩老公老母得,麻煩老公就唔得
癡鳩線你奶奶叫你生你就咁順攤生
你奶奶話唔得閒照顧你一個月,你又唔順攤?
生仔仲兒戲過陪月?
你老婆好彩啫,生仔係科學界公認傷身
只不過唔洗話一定要坐月,一定唔可以出門口,只要休養到健康再開始做野就ok
唔識就唔好話恐怖 後生唔識正常嘅
呀小姐,請問你係咪on9,以為自己好聰明,好成熟,可以做道德判官。呢啲說話邊個唔識講,你有無諗過呢啲說話對於一個有抑鬱症嘅病人黎講有幾無知,自大? 你係無知,完全唔了解抑鬱症係乜野一回事,如果有得控制,根本唔洗靠藥物。你而家咪企係道德高地講風涼話囉。

你根本就睇少左生產後女性荷爾蒙嘅變化,生產後身體嘅痛苦,未經他人苦,胡亂說話。不知所謂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞