[LoL]英雄聯盟 S14比賽討論區(1562)

1001 回覆
3 Like 10 Dislike
Canyon隻J4勁balanced
祭天龍獸
等緊7月頭中東盃
係 記得打 DK
佢地有玩場 Jayce Jax + draven & rumble
joke 到笑
雖然平均黎講 都係漿都係slow game
但多左新野睇 唔係次次都樹人/豬妹/波比/沙雞
佢個pool應該係jungle史上最多
但覺得佢喺gen g嘅野核唔係真係野核打法
Gen留個counter pick畀佢幫gen打前期優勢
係好似上路㨂鱷魚,前期撕開個缺口

成日話chovy一定贏線 jg好易玩
但逆風都要講一句
canyon玩nid有幾場,Chovy係平線或者無線權
但canyon照樣做到嘢
雖然換線meta關事(你換咗線基本上你上下路一定有一條優勢線 變相容易咗入侵)
但一向覺得佢同其他jungle分別,就係佢自己好識搵機會做嘢
佢去反野,對面要嚟防守變相都幫隊友舒緩壓力
但有時咪會好似nid嗰場咁送咗

但佢啲vi, xin ,j4, wukong 真係要洗眼
]第二次揀nid嗰場已經話nid有料
nid喺我心目中創新過poppy sup
gen nid係攞嚟打換線meta,對面隊弱勢線支援唔到jg,由1lv一開始入侵
再加埋換線壓縮對面上路發育
對面上路jungle發育差嘅話
小龍團戰頂唔到發育好嘅nid poke
同以前嘢係三線幫jg唔同
已經喺個全新打法
唔睇嗰啲就話又nid 玩咗十年
終於有個係講真野其實好多時候係canyon間接令chovy舒服
互補關係
Canyon maokai前期要做嘢
就真係靠中chovy路線權

Gen個玩法我覺得健康過以前dk三條路養jg
反而O蛇係廢老無優勢既情況下幫唔到手
做尖可唔可以練腦
認同 基本上現役第一中野
chovy會輸線 但輸都係英雄問題輸少少唔會落後成點
canyon除咗你講個三隻基本上都係高一班,連工具人都要操作,最有印象係S11 DK打JDG個開圖樹人意識同前日Game1 豬女先R再重On。
而家個頂尖鐵桶有啲似以前SKT,你前期幾勁我後期點都係靠陣地戰贏你。
練到操作
BLG可以miss晒所有機會都係一種才能嚟
雖然漿都處理得好好
其實好難,你見canyon NID打爆BLG都係要下路幫佢搵機會打破口,再影響野區對抗。
有啲野係一環扣一環,只可以講如果呢個meta嘅話 T1真係好難贏Geng
其實中路輸+換完線上下路冇乜用
做唔到嘢都正常
公道講
O 蛇今次 MSI 算係咁
第二次打 yike 直頭追住佢黎食
打xun 都唔失禮
但牙老係好多時都輸線輸兵 送單殺
就算平線/有優勢 牙老打團係點大家有眼睇

唔係話 O 蛇唔柒
但又真係冇可能怪哂佢
已經穩定左唔少
其實你睇返22年canyon nid打花生人馬係靠個人操作壓制花生
就係因為canyon本身壓制住花生有優勢
而唔係吸隊友血先壓住對面打
本身線上打唔出差距 支援canyon可以拎到更多優勢先去幫佢
養JG嘅打法更似係22wc決賽oner viego 打pyosik人馬
無記錯個場k狗一開始已經打低人馬血量逼佢出野區幫oner 3buff開局
Faker換血打殘zeka製造機會比oner首殺
但oner拎完優勢之後無反饋比返隊友
由得人馬無壓力發育之後周圍gank
到最後就變左oner盡哂力carry
S12 World T1咁強係因為你要贏佢哋,一定要三線都贏
你贏到上路,下路優勢太大一樣解放宙斯,中路長期贏線一樣打開局面,其中一part失敗 T1都會打亂腳咁將雪球滾大。
Msi玩法完全將T1個天然優勢收咗皮,當然Faker狀態咁樣好難唔輸,希望summer好少少吧
今年嘅漿同DK好似都健康咗
Nid嗰場無可否認應該得佢先做到呢個壓制力
但嗰場三線壓 (你計埋jungle四線)
鱷魚傑西希格斯 三路推線
特登揀俾佢入侵
炸彈仔嗰陣仲要nerf過

咪就係dk最經典㨂線權
中期兵都唔食 淨係group團
跟住後期畀人逆轉
一日中啱係faker打chovy t1一日都係打唔贏geng
一日有kellin DK一日都唔健康
屌 都真
咁反Canyon係咪輸到開巷
S13呀嘛
屌 sor
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞