有片|拍片男搭的士機場去博覽館 的士司機:知唔知我排咗兩個鐘

810 回覆
562 Like 31 Dislike
成撚日都話打工,全部dc9都話係自己生意嚟架,傻閪
個牌有排跌
祝做一世都搵唔返個差額
行落到的士站都好遠
下次唔會話博覽館

一上車講K11 skies
dc9聽到k11肯定心心眼
佢一九龍方向就講佢兜路同濫收車資
報警處理
uber司機可能
而家個情況就係
人地拎幾百萬買間鋪黎做生意
而家你就話政府要改例
周街擺檔係合法
人地鋪主點會唔屌鬼
你就話人投資失利關人撚事
你市民既角度就梗係爽
下次到商家話要求全面放寬外勞
引哂啲大陸人落黎做野
到時人工拉低哂
商家佬照講返一句關我撚事
咁真係有好嘅DC大哥大叔嘅!不過極肯定係少數

UBER之所以畀街的制度(甚至call 的制度)優勝,係因為「今次嘅運送表現,會影響下呢位司機搵食機會」

UBER講咗過十年,仍冇改變,係因為中間太多non value added 嘅stakeholders,包括持五、六百萬蚊的士牌價嘅牌主/車行/車主,佢地政界人脈。

個別的士司機服務就算幾狗屎垃圾,係唔會傷到喱啲non value added stakeholders 分毫
依家知。

開車啦柒頭
呢班友做野咁的態度,跌價值得擁有
做生意一定賺?業主牌主講到尾咪又係市民
唔諗住去化解同市民恩怨,反而屌柒班客,然後到有新競爭者想加入個陣就反檯,叫人點支持的士業界?
唔止的士,其實小巴都係一樣,而家小巴已經收收地皮,下個可能真係的士
但呢個時候的士佬都係繼續我行我素我鍾意點就點
要屌客就屌客,不如先檢討下自己D客點解會俾UBER搶晒先

至於係話個班牌主,本身的士牌就唔係志在拎黎炒,係香港特色乜鳩都炒一餐先炒到咁貴
就算你拎幾多錢出黎買個牌都好,其實本身就唔係值6,7百萬,只係炒到咁貴咁解。
而家都未做到UBER合法化只係因為呢班人一味反對,其實係一種不思進取既表現,再係咁落去成個行業都會縮得好緊要。

全面放寬外勞冇問題呀,人工咪大家一齊跌,最緊要個樣野係你物價跌唔跌?
物價唔跌咪大家攬炒,物價唔跌人工跌,冇人有人錢買野,商家佬到時就唔係一句關我撚事,因為生意都做唔到。

與其講班牌主點點點,你點解唔企返係市民個角度睇,其他國家可以雙線並行,點解得香港咁ON9仲係用緊幾十年前個套繼續RUN?明顯就係唔得,咪繼續同世界脫軌。
講左好多年話引入司機表現評分之類系統落去的士司機度
但根本冇人敢做,唔知怕得罪D乜野人
另外就係香港的士個落後程度簡直遠超其他國家
有去過其他國家都知外國的士係可以俾卡,無論係VISA、MASTER、定係台灣咁樣用悠遊卡都可以俾的士錢
但香港你想搵架八達通俾錢?發夢啦,因為班人根本唔想交稅,用左八達通就要報稅。
即係本身佢地已經係逃稅既一群,仲要繼續享用納稅人俾佢地既福利,然後大大聲出黎話你對社會冇貢獻,簡直係社會渣滓。
都仲未講班的士狗成日食完煙開車,架車又殘又舊都算,仲要頂佢D二手煙,屌你老母咩,坐車俾錢又要受氣仲要食二手煙,我真係CALL UBER算啦屌。
先排有相關利益人士提出,成立車隊,令人感覺非常滑稽

係某城市有某個畸形制度,先至產出non value-added 嘅一大棚中介代理人/利益人士!(類Agency Sub - Optimization )反過嚟侵蝕提供服務,面對乘客嘅服務,妹仔大過主人婆也。

UBER制度,咪就已經係行緊一人車隊(Fleet of One)囉!洗鬼再要班利益人士,中間涉入去牟利大興土木啫?一係on99,一係要死攬住既得利益唔放囉
司機大佬好有型,有冇人貼多啲佢嘅相出嚟?
下次拎定啲銀仔俾佢呀嘛
下次識玩,調返轉,俾錢個司機啲錢落地
乜有的士專做長途
紅色定係黑色的士呀
唔信連登仔現實夠膽咁搭
梗係唔知啦
咁都講到30頁
好似愉景灣定迪士尼
早幾年有個dc9接咗支魚蛋灣谷鳩氣撞咗埋牆
好似瓜埋
明撚鳩啲的士狗啦
抵撚死架
之前老婆有咗成日call的士做檢想,
支旗舊半水廿分,
個個都好好態度

生得果程都係飛的
趕住生仔佢就飛百四
好賤
原來條友有前科
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞