有片|拍片男搭的士機場去博覽館 的士司機:知唔知我排咗兩個鐘

810 回覆
562 Like 31 Dislike
首先的士根本唔可以有期望值呢樣野,更何況你冇得拒載
你支支旗都有期望值,最後咪就係簡客黎做,搞到全世界神憎鬼厭
長既嫌長,短既嫌短,過海唔去,交更唔去,找錢找唔足,街客唔接,傷殘唔接,乜鳩都唔接,最好直接上車掉低一個月人工然後閂門就最好

第二就係工作人員指俾佢去坐紅的,你排得的士站就唔會有期望值呢樣野
你當打機呀?排得機場的士站就一定係大旗?
就係因為有人會係的士站坐的士去機場其他地方先會俾張紙仔你叫你返黎再插隊,你唔鍾意其實可以唔排機場的士站
咩叫唔爽?而家冇俾錢?即係你唔爽就可以屌客但就錢照收?咁叫唔爽?
點解我坐的士上車俾錢去目的地都要講唔好意思?明明就係一個交易
你排得的士站,就預左有人係短途架啦,咁你呢個比喻點會成立呀?

仲用洗好晒野期望收工,你知唔知餐廳係有LAST ORDER時間架?
呢個時間通常都會係餐廳收工前半個鐘至一個鐘
換句話講你十點餐廳收工,9點59分入去,餐廳一早LAST ORDER左,你連落單既機會都冇呀

你其實出過黎做野未?係咪弱智架你?知唔知咩叫比喻呀?
首先 你返工都唔想你老闆比好多野你做啦
咁你老闆夠覺得你唔可以有期望值啦
咁你平時有冇咁諗阿 嘥氣啦
知唔知點解你會講上面番說話 因為件事唔關你事嘛
同件事關你事咪嘈 你依種人就係唔識換位思考
人地揸的士緊係想收入多啲架啦
叫人唔可以有期望 你先似未出過黎做野
Last order? 人地打工 老闆係到 老闆話接 有得你話last order左?
你講野前經左大腦未
你支支旗都有期望值,最後咪就係簡客黎做,搞到全世界神憎鬼厭
長既嫌長,短既嫌短,過海唔去,交更唔去,找錢找唔足,街客唔接,傷殘唔接,乜鳩都唔接,最好直接上車掉低一個月人工然後閂門就最好
唔該唔好再滑坡謬誤
我已經講左 一百幾十都好 唔會係廿七蚊
冇期望值何來滑坡謬誤?
係的士司機以為有期望值,實際上呢樣野係唔存在
你冇野呀?你知唔知乜野叫LAST ORDER呀?
乜鳩野老闆話接呀?你係咪智障架?
返乜鳩野工呀?你係咪ON9架?關老闆俾野你做撚事咩
而家佢地自己鍾意接多定少係佢地話事,佢地自僱人士黎,自己鍾意接幾多就幾多,但長短冇得佢簡咋嘛

即係老闆有期望值,個客俾得少錢就可以屌客咁話係咪?
而家上車冇俾錢?呢個唔係交易黎?你咪撚ON9啦

件事唔關我事唔代表我冇經歷過呢D咁荒謬既事,更荒謬都有呀
個問題根本唔關坐長定短事,長短你都係要接架啦,咪當自己唔好彩囉
到時唔去係機場博覽館係去機場維修站、去國泰大樓,你咪又係嫌少錢,有咩分別?
自己未準備好個心態出黎係要長短都要接就不如唔好揸的士啦
等兩個鐘大晒?等兩個鐘就一定係要上支大旗?呢個根本係佢自己幻想以為一定有,唔係必然架

冇話人唔可以有期望值,但的士呢個行業唔適用,本身你長短都要接,何來有期望值可言?更何況的士本身就係一個走周走既行業,你點知你去完機場博覽館之後有支大旗出返市區?咁你冇去博覽館又何來之後支大旗?
所以你所講既期望值根本唔適用於呢個行業,每日個收入都唔同
日頭有賺,多咗一程車
間間有last order?
你都講洗晒野,咁洗晒野仲接乜柒野單呀?
咪唔好接單囉,成件事有咩問題?
就算唔係間間有LAST ORDER,洗晒野的話前台D人一早就截撚住你話收左爐啦
你連落單既機會都冇呀
依家就係洗哂野 都要接 咁你可以點阿
前台咪老闆囉 老闆叫你做阿
你都ON9,你有冇做過飲食業架?
洗晒野就唔接架啦,你知唔撚知洗完野再開爐整一張單再洗過野個成本仲貴過你做一張單個錢呀?
屌你老母原來你真係冇腦,用埋D咁既所謂原因去反駁,完全都唔撚關事都算,仲要連自己個LOGIC都有問題,不如你唔好為反而反先再返黎講野啦
前台係老闆,老闆先唔會咁撚ON9叫你做呀,你知唔撚知飲食業最撚大支野係廚房個個呀?
下下都無休止咁樣去做,你自己係老闆就可以決定幾時做唔做張單,你老闆咪自己入去炒俾個客囉。
所以,舉手指腳指贊成:UBER合法化。

X年前,經歷過N次類似事件。所以隨非廿萬火急,絕不截的,尤其街的、機場的、過海的。

大膽講句:做雞嘅都有專業操守過哩啲極品死賤種
又話要創新科技,十年前已經講緊UBER,你又俾班的士狗講到合法唔到
其實好多國家都有立法規管UBER,但同時都有的士
係得香港班的士狗先係度阻頭阻勢,無他
因為佢地本身就係想獨大,想食晒成個餅,有人同佢分,又做得咁好,咪搞鳩人

自己以前返工成日都要坐的士,無論坐幾多錢,都總會有D說話俾你聽
根本都痴撚線
傻閪 依家同你講有 你就話冇 同你講東 你就講西
乜鳩你都話冇
你都講撚到明洗撚晒野咁接乜撚野單呀?
你係咪ON9架?你講有就有但事實呢件事唔會發生
你咪試下間餐廳10點收工,9點59分入去落單,人地洗晒野既情況下,睇下有冇得俾你落單囉
你呢D為駁而駁真係好樣衰,你出過黎返工未?返過飲食業未?
同你講有LAST ORDER你就話間間都有LAST ORDER咩
同你講洗完野唔會再開爐係飲食業慣例,你就話老闆叫你開
而家邊個講有你就話冇,邊個講東你就講西?
仲要同呢單的士狗既野完全冇關係,做唔到比喻,但你就係不停咁講去合理化你D歪理,你咪繼續囉。
人地當年600 700萬買個的士牌返黎
你而家一句話白牌合法化,人地的士牌可以話係變垃圾
你梗係話關你撚事啦
但政府要諗埋牌主既感受
唔係話點就點
到時啲人買架旅遊巴返黎又話載客,拎架電單車又黎載客,仲得掂?
機場警署唔該
投資失利都有得賴人
俾說話個客聽喱啲事少。經歷過更激心十倍....

X年前有排幫屋企人外家長老,接送佢過海覆診。有次醫生臨時有急事改早預約,焗截街的過海。

伕長老上車,接輪椅入尾箱,之後坐司機位隔離。個大爺一聽到話過海,就問可摸以車去過海的站轉過海的。「唔好意思,阿爺爺上落車好辛苦,兼往過海的站條路又遠又塞車。麻煩你.....」

未講完,大爺一邊踩行油門一邊就話屋企有急事。「你屋企有急事點解頭先又接我哋支旗?」佢明顯知自己理虧,靜咗一陣,就開始扮唔識路。佢應該估唔到,我好似教弱志人士咁,耐心指導佢揸車。

前面有架落緊貨嘅密斗貨,尾板都未收好,個癲佬油都唔收,架車騎住單白線,又唔打右燈,咁直踩...

結果我叫佢車去最近警署,問佢識唔識路,結果個癲佬先至正常番少少

冰封三尺,非一日之寒。唔會有無緣無故嘅恨。仆街死啦,賤種DC9
自己投資失利都可以賴,真係痴撚線
你6,7百萬買個的士牌返黎就代表你一定要賺?
白牌合法化點解的士牌就變垃圾?其他國家咪一樣係咁樣雙線並行
牌主感受?你唔叫政府照顧下市民感受?
嘩真係痴撚線,呢個POST D歪理多撚到痴線,大開眼界
DC9
真係垃撚圾
我有排斷腳,拎住個步行架上車去醫院,個的士大哥係真心好人
佢見我滿頭大汗問我飲唔飲水,跟住去左7仔買左支冰水俾我飲,仲冇收我錢
我落車個陣俾多左錢佢都唔收,呢D先係真正好司機
但又有幾多個係咁?

同樣地我拎住個步行架,由山腳截車上山返屋企,一上車坐低,佢就話我呢D傷殘既唔可以唔車架,唔車會點點點,跟住就係咁講短途都要車架因為你傷殘
屌你老母嬲撚到我即刻叫佢車我去差館,咁撚多野講
後來佢唔肯去,我就唔落車報警叫狗黎,D狗黎到佢咪死死地氣道歉,但最尾我係投訴到上庭,而佢好似係罰錢了事。

即係有時D野雙向既,乘客冇欠你D咩,就算長途短途都係有俾錢你
上車講目的地,落車俾錢,成個係交易黎,班的士狗就成日簡客又嫌三嫌四
有UBER入黎競爭係好事,無論係態度、架車舒適度、價錢都係遠高於的士
班的士狗根本做左咁耐都冇反省過,一味係度屌客,咁樣根本唔可以自稱做職業司機,學下其他國家D的士司機啦屌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞