[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(94)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
$1M
呢個價錢真係請歌手嚟現場唱比你聽好過
原來自己都幾傻仔
幾隻耳牛之前換咗耳棉 透氣嗰種海綿 出黎啲聲又散又唔隔音 唔知自己聽緊乜 覺得唔好聽擺低咗年幾兩年冇玩

早排換返做小羊皮 密封返 好聽到不得了

ear pad係好大影響
唔係隻隻耳機換pad都好聽,真係要試
唔知係度問有無師兄可以解答下
我手上有條京線想改比喇叭用
邊度有得改
Google 搵唔到
呢幾年好少上熊仔交會費 廢時煩大佬
用咗隻dt990兩年幾 啱啱用發現壞咗一邊
聽開rock 好滿意個音場
但唔知係咪音場大所以聽落會比較散
人聲同鼓聲太後同唔係好夠力

如果2500 budget 有咩推介?
設備係thx 789 加屎牌modius
唔知條線受到幾大power
巴打都係問下d師傅好
調返轉,唔太好聽嘅headphone 換ear pad 之後又可以正常返
試下Hi-X65?
想問下dt 900 pro x同990比有咩唔同/改善

我隻990係600ohm 諗緊之前會唔會係係未推得盡
可能想再試下beyerdynamic
dt 900 pro x會易推d,聲就要試過先知
巴打覺得隻dt 990未推得盡係差d乜?
琴晚電壓降,所有嘢都冇事,係對genelec g one忽然沙咗下聲
首先係設備上
見人話600ohm版難推 雖然thx 789都係推力強
但睇價錢始終都係入門機嚟 好奇係咪推得盡?
當初會唔會買250ohm版會仲好?

二來係聽rock嘅鼓同bass
我用手機直推隻ie 100 聽落係靠前同有衝擊力
dt990就係音場好闊 但啲聲拉到好後

其實都係第一次用耳牛 唔知係因為
1)iem同耳牛先天設計帶來嘅分別
2)音場同力量之間本身嘅取捨?
3)dt990本身嘅音色設計
定係我未發揮到隻耳牛
發揮得盡唔盡我覺得其實冇得咁計。
冇人可以定義到一隻headphone點先為之盡,最後只係講有幾大程度接近你想要個效果,而做到你要嘅效果又唔代表係盡。呢個尋找過程一定會有trade off,最大障礙係錢

巴打似乎已經講到你覺得而家個系統有咩未滿意。我覺得你換headphone呢個諗法係合理方向。我諗dt900本身個聲就係咁,就算你不斷花心機到加強個bass未必會得到個好平衡嘅效果,同埋洗嘅錢會多過買隻新headphone。你可以試下同dt770對比,個bass應該有明顯分別,不過就未必有一樣音場。

iem 始終單元近耳膜好多又封得好唔漏聲,bass係易d做到大聲d。大聲d就會覺得近d。
變相iem 所有野比headphone都太埋身。

我覺得巴打試下其他headphone會cost effective d
想買隻open back 連imterface做鑑聽有冇推薦
budget 1500左右
其實都鍾意個音場想keep嘅
所以770係closed back就唔考慮
想問有冇人用過900 pro x 同990比有咩唔同
dt 900 pro x?
過2k
Amazon 啦
因為超唔開心
所以買左音響嘢 (都幾貴下)
各位師兄 我錯了嗎
r70x,不過好似加咗價
之前3萬yen免運費
買到咩程度先
MSB Select?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞